Zobacz pełną wersję : konar w terrarium
robi1976
11-10-2012, 02:43
Witam ponownie :)
Otoz chcialbym w moim nowym terra umiescic kawalek jakiegos drzewka ;)
Wycinali u nas ostatnio akacje i spodobal mi sie taki ladny konar (ladnie rozgaleziony)
Czy po usunieciu kolcow akacja nadaje sie do terrarium dla zbozowek?
Dzieki za odpowiedzi.
Robinię (akację) poleca się jako doskonałe drzewo pod storczyki epifityczne bo nie zagniwa i nie wydziela substancji szkodliwych - myślę że będzie świetne do terrarium. Zdezynfekuj je może conieco choćby wrzątkiem......
robi1976
11-10-2012, 04:10
Wrzatkiem zaleje, ale czy cos jeszcze powinienem zrobic?
Do piekarnika na pewno sie nie zmiesci
Jak na mój gust powinno wystarczyć - na upartego można zastosować jakiś słaby odkażalnik (np. nadmanganian potasu, lub któryś akwarystyczny) ale ja bym się tak nie wygłupiał - wrzątek i dokladne umycie powinno załatwić sprawę.
robi1976
11-10-2012, 05:34
a co bys powiedzial gdybym zamiast wrzatku potraktowal go opalarka?
Szaleniec:)))) Pewnie efekt będzie taki sam - nie podpal chałupy przy tych zabiegach. A nie łatwiej walnąć do wanny i potraktować wodą z czajnika?
robi1976
11-10-2012, 06:37
Chodzi mi o opalarke na gorace powietrze :)
A z wanna moglby byc problem, bo terrarium bedzie w pracy, a tu nie mamy wanny :(
Ufffffffffffff. Już myślałem, że jesteś zwolennikiem rozwiązań radykalnych i zwykły wrzątek to dla ciebie za mało:))))))))))) Jak skończysz walkę z konarem to zamieść jakąś fotkę terra - ciekaw jestem dla jakiego efektu takie poświęcenia:))))) Ps. Myślałem, że tylko ja trzymam zwiarzęta w pracy:))))))))
robi1976
11-10-2012, 07:04
Jak tylko dorwe siakas cyfrowke to sie pochwale ;)
Mysle ze jest wiecej takich osob jak my :)
I wbrew pozorom nie spotkałem się z mityczną niechęcią do gadów. Wprawdzie wszystkie węże nazywają zaskrońcami, ale raczej z przyjemnością je oglądają. Żarcie dla żółwia muszę chować bo by go sprzążtaczki zapasły na śmierć:)))))) Dodam jeszcze że mam tu prawdziwy babiniec - cuś koło 50 kobiet a średnia wieku to jakieś 45.........
robi1976
12-10-2012, 09:54
U nas pracuje jakies 10 facetow i 2 kobiety.
Moze na poczatku byly niechetne do ogladania, ale z uplywem czasu jak sie wiecej dowiedzialy byly mniej uprzedzone ;)