Zobacz pełną wersję : Gdzie dorosłe boaski?
Przeglądając forum i listę terrarystów zastanawiałem się nad tym, gdzie podziewają się dorosłe osobniki weży, które hodujecie. Większość osób terrarystyką zajmuje się od kilku lat i przynajmniej z udzielanych porad wynika, że czujecie się fachowcami. Może wreszcie pochwalicie się dorosłymi osobnikami. Śmiech mnie ogarnął, gdy w trakcie rozmowy na forum usłyszałem, że mój Gutek (120 cm) to duży okaz. Przecież w przypadku boasków to sikut. Tylko jeden z terrarystów zamiesił zdjęcie 9 kg osobnika. Czy to znaczy, że wszyscy mają tylko podrostki? Przez kilka lat hodowałem Legwana, gekony, żółwie, krótko węża zbożowego, boaskę. Mimo, że parę lat temu oddałem do ZOO w Warszawie samicę boaska (bo wtedy nie miałem warunków), aby trzymać tak dużego osobnika (ponad 2 m), to nie czuję sie fachowcem (chociażby dlatego, że miałem kilkuletnią przerwę w hodowli) i pytam na forum nawet o tak podobno banalne sprawy, jak wylinka. Czy wszyscy "fachowcy" na forum to specjaliści od "metrowych" boasków? Oczywiście wszystkie rady są cenne. Pochwalcie się większymi okazami:)
niestety ja mam 120-130 cm boaska staram sie poznac dokladnie jego hodowle i pomagac innym to co doradzili mi inni i co bylo dobrym doradzeniem teraz dokupuje 2 boaska :), wlasnie tez nie widze wlascicieli doroslych boaskow mysle ze ja za 3-4 lata bede mogl sie pochwalic doroslymi okazami i bede za 4 lata probowal rozmnozyc boaski, nie chce sie pchac w inne gatunki narazie bo lepiej poznac 1 doklaadnie niz 3-4 po troche :).
samiec 2,2m mam go od urodzenia teraz ma 5 lat i 4 miechy, zdjęcia www.zwierzakip.prv.pl
Fotka mojej ciężarnej samicy,jej wielkość można wywnioskować porównując napis na gazecie.Mierzy około 2 metrów.
Pozdrawiam,
Adrian
No teraz to wiem, że mam do czynienia z ludźmi żyjącymi z boaskami przynajmniej od kilku lat. Napisałem żyjącymi - bo jak sie przebywa ze zwierzakiem kilka lat, to się go w zasadzie nie hoduje ale staje sie on pełnoprawnym domownikiem. Poruszyłem ten temat nie po to aby dołożyć kolegom terrarystom hodującym boaski od kilku miesięcy. Chciałem popatrzeć na dorosłe osobniki z hodowli krajowych. Jeżeli ktoś jest wytrwały to już po krótkim okresie czasu może sporo wiedzieć i być pomocnym, ale są takie sytuacje gdzie tylko długoletni hodowca może pomóc. Pozdrawiam wielbicieli boasków!
Piękna, pozdrawiam serdecznie i dziekuję za fotkę.
Na fotkach twój puplilek "rąbie" dorosłego szczurka? Jakiej wielkości masz terra? Bardzo ciekawie wykonane. Pozdrawiam!
To moj Boasek teraz jest juz troszeczke wiekszy ale nie mam aktualnego zdjecia. Mierzy okolo 185 cm ma 3,5 roku