Zobacz pełną wersję : Jak polują "wykastrowane" jadowite ???
alpacino
23-09-2012, 14:30
Mam pytanie do hodowców węży jadowitych. Jak wąż z wyciętymi gruczołami poluje tzn. w jaki sposób uśmierca ofiarę?
nie hoduje jadowitych, ale z tego co wiem jadowitym bez gruczołów trzeba podawać martwy pokarm
zjadają żywcem
sam widziałem jak Naja kaothia (kobra monoklowaz wyciętymi gruczołami jadowymi) zjadała żywą żabe, ale raczej podaje się martwe
ok, żabe zaden problem, chodzi o gryzonie, ktore mogą pogryżć węża
W hodowli trzeba dawać "odjadowanym" wężom martwe gryzonie, a na wolności raczej nie mają tego problemu, bo w dżungli nie ma chyba żadnego ześwirowanego terrarysty, który biega ze skalpelem i wycina wężom gruczoły jadowe:P:P:P:P Ale jak jednak jest taki szajbus to polują chyba tak jak np. zaskroniec zwyczajny, który połyka swoją ofiare żywcem
alpacino
24-09-2012, 13:25
Dzięki za info.
Pozdrawiam
można także podać żywą mysz innemu wężowi jadowitemu (jeżeli się ma np. T. stejnegeri z gruczołami i Crotalus bez) to trimek uśmierci mysz i potem zje ja bez problemu grzechotnik (właściwy), dzieki takiemu rozwiązaniu trawienie będzie przyspieszone trzebapamiętać że jadowite trawią szybciej niż dusiciele.
Pozdrawiam
Serpent