Zobacz pełną wersję : Budowa Terra rozpoczęta...
alpacino
23-09-2012, 09:15
No i budowa ruszyła pełną parą :). Jak na razie to tyle. Współczuję wszystkim, którzy "drapali korek" dla swoich pupili... Mi zajęło to ok. 5 godz :( i w efekcie mam straszne odciski na dłoniach.
alpacino
23-09-2012, 09:16
I jeszcze jedno
Jacek S.
23-09-2012, 09:25
Ten patyk to elenent dekoracyjny czy rozpórka? :) Nie zapomniałeś przypadkiem zrobić cokołu?
alpacino
23-09-2012, 09:32
Raczej nie będzie potrzebny, bo jest to dość gruba gałąź skręcona ze ścianami wkrętami do drewna.
a jak chcesz zrobić podłoże? i co wogóle bedzie tam mieszkać?
Jacek S.
23-09-2012, 11:02
a co ma cokół do gałęzi? Nierozumiem cię
Wybacz, ale moim skromnym zdaniem otwory wentylacyjne umieściłeś trochę niefortunnie. W tym układzie nie będzie zachowana naturalna cyrkulacja powietrza, utrudnione zachowanie odpowiedniej wilgotności i przez całe terrarium przepływać będzie chłodne powietrze zgodnie z otworami (po przekątnej). Literatura zaleca przy terra wilgotnym aby otwory wentylacyjne były na tej samej ścianie lub w drugiej wersji (ścianka boczna na dole i przykrywa nad dolnyjm otworem). Nie znaczy, że tak nie może być ale skoro jeszcze możesz coś zmienić:)
Pozdrawiam i miłej pracy.
alpacino
23-09-2012, 11:50
Pyton Tygrysi.
alpacino
23-09-2012, 11:51
A o co Ci chodzi ? Przez cokół rozumiem podpórkę.
alpacino
23-09-2012, 11:54
Góra jest jeszcze nie przykręcona, więc mogę pokombinować, ale nie wiem czy warto, bo z tego co ja czytałem, to takie rozmieszczenie jest OK.
Może wytłumacze to co kolega JacekS miał na myśli, a więc co będzie w Twoim terrarium zapobiegało wysypywaniu się ziemi, torfu itp. na podłogę ???? no bo chyba zamierzasz czegoś użyć jako podłoża ?
Jacek S.
23-09-2012, 15:11
No i Kolba mnie wyręczył. juz wiesz co to jest cokół??? Szyba chyba nie będzie stać na dnie??
Czy to zielone to jakaś farba? Jeśli tak to czy nie jest toksyczna?
Zgadzam się też z wypowiedziami na temat cokołu a raczej jego braku i montażu szyby bo jakoś nie widzę na nią miejsca.
alpacino
24-09-2012, 06:01
No tak ... Heh, przecież pisalem w temacie "budowa rozpoczęta" więc nie da rady zrobic wszystkiego na raz. Narazie zrobilem tyle ile widać, OSB mam juz przycięte na "cokól" (góra i dól), basen też już się szykuje...ale powoli bo nie jestem jakąś maszyną :) Dojdą jeszcze galęzie, jakiś pień, być może pólki, no i nawet mam zamiar szyby wstawić. Potrzeba tylko czasu. :) Jeśli chodzi o podloże to mam zamiar na polowie polożyc kabel 50W (glazurę chyba też), i wszystko przykryję wlóknem kokosowym, lub kostką - ale co do tego to nie mam jeszcze ostatecznej koncepcji.
Pozdr.
alpacino
24-09-2012, 06:02
Aha - Jest to akrylowa farba Dulux'a nietoksyczna.
To wszystko O.K. Też mam taką ale na ścianach. Na podłoże gdzie będzie mokro w/g mnie się nie nadaje. Lepiej ułożyć glazurę.
Jakie są wymiary tego terra?
P.S.
Co do wentylacji to zgadzam się zkimś kto wcześniej pisał, żeby otwory były po jednej stronie.Też mi tak doradził doświadczony hodowca-nie ma przeciągów tylko łagodna wymiana.Więc jeśli jeszcze możesz to radzę odwrócić pokrywę o 180 stopni.
mam takie pytania. wy tak na to osb walicie tą glazure? to jest taka normalna glazura? może byc terakota? i na tą glazure walicie kabel, czy kabel pod spud a na glazure podłoże? jak to wogóle jest? i gdzie kupowałeś korek? półki jak mocujecie to wkrętami? a jeżeli półka jest na środku to chyba jakieś kolumienki trzeba dać bo np. tak jak ty masz tygrysa to chyba za ciężki żeby same wkety toą półke utrzymały?!
i jak ją tam układacie tą glazure?
alpacino
24-09-2012, 09:31
Na OSB kładziesz (lub nie) taką płytę styropianową pokrytą folią aluminiową czy coś w tym stylu - używane to jest koło kaloryferów do podniesienia sprawności cieplnej. Na tą płytę kabelek grzewczy, póżniej klej do glazury i kafelki ot- cała filozofia. Co do terakoty to się zastanawiam czy nawet nie będzie lepsza bo przy 50W to glazura może być za gruba. Korek kupiłem w biofilu. Półkę będę się starał umocować w jednym z rogów (tak, żeby miała dwie płaszczyzny styku ze ścianami i dodatkowo oprę ją o korzeń. Całość oczywiście skręcę wkrętami do drewna.
alpacino
24-09-2012, 09:33
150 x 60 x 80. Jak za rok lub dwa będę robił docelowe to będę miał już większe doświadczenie w budowie i coś ciekawszego pokombinuję.
alpacino
24-09-2012, 09:39
Kurde, posiadam dwie książki o budowie terra i w obydwóch jest przedstawiony właśnie taki system wentylacji jak u mnie. Ale dzięki za porady, teraz wiem, że będę musiał doczytać w innych publikacjach. Jednak górę skręcę na końcu. A tak na marginesie, nie wydaje się wam, że jak kratki będą w jednym kącie to w drugim nie będzie się utrzymywało stare powietrze?
Nie, ponieważ chłodne powietrze przemieszcza się dołem (dolnym otworem jest zasysane), a ciepłe górą. Wytwarza się naturalny obieg powietrza bez przeciągu.