Zobacz pełną wersję : PYTON KRÓLEWSKI
WITAM WSZYSTKICH.
MAM PYTANIE DO HODOWCÓW P. KRÓLEWSKIEGO.
JAK JEST WŁAŚCIWIE Z HODOWLĄ P. KRÓLEWSKIEGO? CZY JEST TO DELIKATNY WĄŻ? NADAJE SIĘ DLA POCZĄTKUJĄCEGO HODOWCY WĘŻY ( NIE POCZĄTKUJĄCEGO TERRARYSTY ) ?
DZIĘKI ZA MĄDRE ODPOWIEDZI.
jasne że się nadaje prawie każdy wąż się nadaje, jeżeli zapewnimy mu warunki odpowiadające danemu gatunkowi i będziemy starali się je utrzymać oczywoscie czasami z tymi wężami są problemy odnośnie jedzenia jednak sporo osobników (mozna powiedzieć większość) je samodzielnie.
Pozdrawiam
Serpent
miałem podobną sytułacje jak Ty. kilka lat doświatczenia ze zwierzkami i pierwszy wąż pyton królewski. zadze sobie jak do tąd dobrze ale jest to też zasługa szczęścia bo mój wąż nie licząc roztoczy był zdrowy i jadł bez problemu. jeśli znasz sie na gadach to nie powinienejś mnieć problemów. sorra że bez dużych liter ale ma coś z shiftem.
Zgadzam sie z przedmówcami. Jeżeli zapenisz odpowiednie warunku dla zwierzaka to na pewno nie bedzie problemów. Ważnym apektem jest zakup węża z dobrego (pewnego) źródła.
DZIĘKI WAM ZA POMOC.
ZAPYTAŁEM SIĘ DLATEGO, ŻE W WIĘKSZOŚĆI OPISÓW TEGO GATUNKU ZNAJDUJE SIĘ INFORMACJA ŻE CZĘSTO MAJĄ PROBLEMY Z PRZYJMOWANIEM POKARMU. I TA INFORMACJA SPOWODOWAŁA ŻE MIAŁEM PEWNE OBIEKCJE CO DO TEGO GATUNKU. I JESZCZE JEDNO PYTANKO: JAKIE SĄ WŁAŚCIWIE ROZMIARY DOROSŁEGO PYTONA KRÓLEWSKIEGO? W RÓŻNYCH OPISACH SĄ RÓŻNE WIELKOŚCI.
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI.
zależy od wielkości terrarium w jaim się znajduje wąż i od częstotliwości karmienia
WIELKIE DZIĘKI ZA WSZELKIE INFORMACJE.
To zależy też od płci. Samice są większe (max 180 średnio 150) a samce (max 150 średnio 120)
matyjajacek
03-09-2012, 06:10
co do jedzenie to czasem wybredza mój 2 x głodował raz ponad miesiąc
teraz nie je ponad 2,5 miesięcy i co bedzie dalej jeszcze nie wiem na razie umówiłem się wstępnie do weterynarza
Sezonowe głodówki to standard, 3-4 miesiące nie powinny nikogo dziwić.
W krajowych hodowlach maxymalna długość nie przekracza zwylke 130-150cm, 180cm to raczej wyjątki. Takie rozmiary to kwestia 8-10 lat życia, prawidłowego odżywiania i odp. warunków życia.
mój regiusek jest jak na razie dość młoldy- 60 kilka centymetrów. szama dobrze, chociaż zaraz po przywiezieniu do domu nie jadł prawie miesiąć. niedawno go kupiłem. jak do tej pory zjadł dwie myszki, a wieczorem i tak szuka pokarmu, czasem wisi na konarku z głową jakieś 10 cm nad ziemią, czekając na przechodzącą myszke (-; mam nadzieję, że teraz już będzie regularnie jadł ...
No pewnie to jest bardzo delikatny wąż jak bym mógł to bym kupił sobie 10 takich nie jest agresywny