Zobacz pełną wersję : KARMIENIE PODCZAS WYLINKI (?)
Czy moge karmic weza zywym pokarmem jesli jest on juz w dosyc zaawansowanym stadium wylinki i oczy zaszly mu juz lekko matową błoną?
niepodawaj mu pokarmu, dopiero po wylince
Pozdrawiam
Serpent
pokarm mozesz mu podac podczas wylinki poniewaz posilek dobrze go rozciagnie i lepiej mu bedzie zrzucic wylinke, lecz mozesz to zrobic dopiero po tym jak wezu z oczu zejdzie wylinka, dopiero jak bedzie widzial mozesz mu podac pokarm wiec musisz poczekac jak mu ten bialy nalot zejdzie.
ale kretactwo hehe oczywiście że wąż zje nawet jak wylinke bedize miał np. za 2 tygodnie (oczywiście niezawsze) jednak niekukam po co podawać podczas wylinki jak mozna pocztekać az wąż ją zrzuci przeciez to pare minut rozciągnie go posiłek i bedzie mu łatwo wylinke zrzucic najdziwniejsza rzecz jaką słyszałem ale co zrobić sa rózne dziwne praktyki ;-)
Pozdrawiam
Serpent
Nie karm, bo podczas wylinki jego metabolizm spada i to może na niego niekożystnie wpłynąć.
Jeżeli teraz mu zmętniay to do wylinki jeszcze 4-5 dni (przynajmniej tak jest u mojego). Ja swojego karmię, może trochę mniej ale apetyt mu raczej dopisuje.
P.
Moje zbożówki największy apetyt mają bezpośrednio po wylince i wtedy warto im dać żreć czasem też daję w okol. wylinki ale zgadzam się że to nie najlepsza pora i lepiej i zdrowiej poczekać tych parę dni...
Wojtek P.
Dzieki za odpowiedzi. Ja sie raczej obawiałem, że wąż może źle chwycić szczura bo słabo widzi, co pewnie skończyłoby się pogryzieniem. Poczekam do końca wylinki.