Zobacz pełną wersję : Żmija zygzakowata, jest zagrożeniem dla zdrowego człowieka?
treewood
16-05-2012, 15:19
Mam pytanie ... znajomy mówi, że ta żmija jest realnym zagrożeniem dla zdrowego człowieka a tymbardziej jeśli jest uczulony na ten jad ... wyczytał to z encyklopedii ..
na tym forum trochę czytałem, że w sumie nie ma zbytniego zagrożenia ... w sumie zastanawiam się czy to straszenie możliwością śmierci przez ukąszenie nie jest raczej zabezpieczeniem zwierzaka będącego z tego co wiem po ochroną tak by ludzie wiedząc iż może przyczynić się do śmierci zostawiali gada w spokoju ... jak to jest naprawdę?
Według Szyndlara (1981) w ciągu 30 lat znamy tylko jeden i to dość problematyczny przypadek zgonu po ukąszeniu przez tego węża.
Może czytaliście, wiecie coś na temat tego wszystkiego?
Jest niebezpieczna dla zycia, ludzie nie wymyslaja sobie od tak poprostu tego by chronic nasze gady jakby tak bylo to by pisali i mowili ze zaskroniec tez jest jadowity. Te sa niebezpieczne, znam paru ludzi ktorzy zostali ukaszeni przez te weze ukaszeni w czasie zbierania grzybow. Bez szpitala sie nie obylo, a jedna osoba miala mniej szczescia bo byla uczulona na jad i miala wiecej klopotow.
Wiec sa to niebezpieczne weze.
Pozdrawiam
Nazer.
przede wszystkim trzeba pamietac ze zmija nie atakuje sama z siebie, tylko wtedy gdy czuje sie zagrozona, ktos ja potraci, nadepnie albo cos. ale na to tez nie mamy wplywu, bo sie swietnie maskuje w sciolce :( sila dzialania ukaszenia zalezy od wielkosci zmii, ilosci jadu, wieku i zdrowia czlowieka. slyszalam i czytalam o ludziach ktorzy wychodzili bez szwanku po takim ukaszeniu, a takze o takich ktorzy konczyli na dlugim leczeniu w szpitalu. bez wzgledu na czlowieka i zmije trzeba jak najszybciej podac surowice.
dr Robert
17-05-2012, 06:43
Właściwie nie do końca rozumiem pytanie, skoro czytałeś prace Szyndlara to wiesz. Przypadki śmierci zdarzają się sporadycznie i dotyczą osób które miały już wcześniej problemy np. z sercem lub mających alergię na jad. A nie zawsze wiemy czy nie jesteśmy chorzy, a już chyba prawie nikt nie wie czy akurat ma uczulenie na jad żmiji. Niebezpieczna jest sytuacja gdy zostaniemy ugryzieni w czasie samotnych wędrówek, wówczas trzeba jak najszybciej kogokolwiek prosić o pomoc, utrata przytomności jaka może się zdarzyć i brak pomocy może się skończyć źle. W ogóle ugryzienie i jego skutki (ból, opuchlizna, zawroty głowy, czasem utrata przytomności) nie są przyjemne.
Natomiast straszenie ludzi ogromną jadowitością naszej żmiji ma odwrotny skutek niż przypuszczasz - takiego jadowitego gada się tym chętniej zabija, a nie zostawia w spokoju.
treewood
17-05-2012, 07:55
Ja nie czytalem tej pracy ... Tylko czytalem przypis do jego pracy ... gdzies na stronie ... moze ktos czytal jego prace i wie wiecej?
Co do jadowitości zaskronica to nieprawda ale natrixy mają toksyny w ślinie które dla osoby uczulonej może być śmiertelna. Chyba było nawet o tym kiedyś na terrarium.
Antoni Wróbel
24-05-2012, 15:12
Śmiertelna to wątpie... Nie przypominam sobie żadnego przypadku zgonu... Wątpie, żeby stanowił zagrożenie dla życia człowieka. Szczególnie, że (dość) silne toksyny zawieraja ślina gatunków z południa i zachodu Europy(np Natrix piscator), a nie naszego Natrix natrix.