Zobacz pełną wersję : Acrochordus javanicus
proszę o opis tego gada i czy widział go ktoś na polsim rynku i ewentualnie w jakiej cenien można go naby ć w polsce i ewentualnie w niemczech lub austri
ps.czy jest on jadowity
czesc z tegeo co ja wiem na ten temat to ten waz nie jest jadowity i zyje cały czas w wodzie.żyje na 50 % w afryce i 50% w ameryce południowej juz nie pamietam :P.To tyle co ja wiem na ten temat,ale skoro masz łacine to masz nieograniczony dostep do informacji na ten temat wiec odwiedz www.google.pl i znajdziesz to czego szukasz
Wąż brodawkowaty jawajski (Acrochordus javanicus), wąż z rodziny węży brodawkowatych, żyjący w słodkich i słonawych wodach południowo-wschodniej Azji i północnej Australii.
Głowa spłaszczona, pokryta ziarnistymi, drobnymi łuskami. Wierzch ciała i głowy ciemnobrunatny, boki żółtawe z nieregularnymi, owalnymi, brunatnymi plamami, spód żółty. Łuski na grzbiecie z wyraźnym kilem. Samce osiągają 100-140 cm długości, samice ponad 2,5 m. Wąż brodawkowaty jawajski jest aktywny w nocy. Jajożyworodny, samica rodzi do 30 młodych