Zobacz pełną wersję : Zastanawiam sie nad hodowla weza :))
Witajcie!!
Terrarystyką zajmuję się od października. Od tatmej pory mam juz 7 ptasznikow i skorpiona cesarskiego. Teraz zastanawiam sie nad wezem. Na poczatku mam kilka pytan. Pytania byc moze byly walkowane wiele razy ale mimo wszystko prosze o odpowiedzi :)) Acha dodam jeszcze ze w szczegolnosci interesuje mnie waz zbozowy. Wszystkie te pytania zadaje pod katem hodowli wlasnie tego weza
1) Weze nalezy trzymac po kilka sztuk czy mozna pojedynczego osobnika??
2) Jakiej wielkosci terra dla jednego osobnika??
3) czy moge wlazyc malego weza do terra wielkoscia przystosowanego dla osobnika doroslego?
4) Oswietlenie jest konieczne??? czy jest uzywane tylko do ogrzania terra??
5) latem w moim pokoju panuja baaardzo wysokie temperatury dochodzace nawet do 40stC czy musialbym jakos obnizac temperature czy niejest to konieczne??
6) na poczatku mala zbozowke karmi sie chyba swierszczami tak?? kiedy podaje sie juz wiekszy pokarm??
7) czy zimowanie jest konieczne?? (narazie nie mam w planach rozmnazania)
8) Roznice w ubarwieniu. jedne sa piekne kolorowe a inne sam zdecydowanie slabiej ubarwione.. jak to jest?? od czego zalezy??
http://www.metus.asmed.pl/grafika/w1.jpg
http://www.metus.asmed.pl/grafika/w2.jpg
9) po jakim czasie osiaga max wielkosc?? wiem ze nie da sie tego tak dokladnie okreslic ale w jakim przedziale czasowym??
10) jak to jest z tym braniem na reke?? (nigdzie nie widzialem przeciwskazan)
Mam nadzieje ze odpowiecie mi na te pytanka.
za wszystkie odpowiedzi dziekuje :))
CD/Tombik
26-03-2012, 07:26
1. Mozna pojedynczego no ale lepiej w parce. Mysle ze hodowla parki jest o wiele atrakcyjniejsza.
2. Dlugość terrarium w/g mnie powinna byc 1/2 lub 2/3 długosci weza, szerokosc 1/2 lub 1/3 dlugosci weza.
3. Mozesz, tylko pamietaj ze mala zbozowka "sznurowka" latwo moze uciec. Musisz wszystko dokladnie zabezpieczyc.
4. Dla weza dziennego jakim jest waz zbozowy powinna znajdowac sie zarowka nawet polecane jest UV.
5. Mysle ze waz nie czulby sie w temp. 40 stopni zbyt dobrze. Zalezy tez w jakim miejscu pokoju wystepuje 40 stopni, w sloncu czy w cieniu itd. Np stawialbys wtedy terra do zacienionego miejsca w nizszej czesci mieszkania, bo jak wiadomo cieplo idzie do gory i tam jest cieplej.
6. Mysle ze spokojnie mozna od razu zaczac od 1-2 dniowych myszy. Ewentualnie mysie/szczurze ogony.
7. Jesli nie bedziesz mial w planach rozmnazania to "zimowanie" nie jest konieczne. Mozesz jedynie zmniejszyc intensywnosc podawania pokarmu i minimalnie obnizyc temperature.
8. Weze zbozowe wystepuja w wielu odmianach barwnych. Odmian jest okolo 80. Duzo odmian znajdziesz na stronie www.snakes.pl Na tych zdjeciach ktore podales waz na gornym zdjeciu jest tak zwany "normal" a ten nizej to najprawdopodobniej "Miami phase"
9. Tutaj Cie nie pomoge ;)
10. Mozna raczej brac weza na rece ale trzeba uwazac, wiadome.
Witaj,
ad.1. To zależy od gatunku - wiele gatunków można trzymać razem, ale wiele przejawia zachowania kanibalistyczne czasami, więc nie wszystkie można trzymać w większych grupach. Na pewno po kilka można trzymać węże zbożowe, mahoniowe, boa i pytony. Węże królewskie i mleczne (lampropeltis) łączy się raczej tylko na czas godów.
ad.2. Jak największe terra:) W przypadku węży Colubridae przyjmuje się, że obwód terrarium powinien być 2 razy dłuższy niż długość węża - to oczywiście minimalne wymagania.
ad.3. W większości przypadków tak. Musisz mu zapewnić tylko odpowiednio mniejszą kryjówkę (w bardziej ciasnych norach węże czują się bezpieczniej), która będzie rosła razem z wężem (będziesz ją zmieniał na większą co jakiś czas).
ad.4. Oświetlenie jest konieczne, żeby zasymulować dzień i noc. Nie musi to być świetlówka UVA i UVB - zwykła żarówka grzewcza + trochę światła z okna powinno wystarczyć w wielu przypadkach (oczywiście nie bezpośrednie promienie słońca, bo zbytnio nagrzeją terrarium).
ad.5. 40 stopni to niestety za dużo. Każdy wąż potrzebuje dostępu do chłodniejszego miejsca (idealnie, około 24-26 stopni, zależy od gatunku), a tak wysoka temperatura grozi przegrzaniem ze skutkiem śmiertelnym włącznie.
ad.6. Młode zbożówki karmi się mysimi oseskami. Jednodniowe oseski są wystarczająco małe dla małej zbożówki - można je czasami już kupić mrożone (polecam takie rozwiązanie:). Potem większe myszki i dla dorosłej zbożówki - dorosłe myszki, ew. małe szczurki.
ad.7. Jeśli nie będziesz chciał rozmnażać - zimowanie nie jest konieczne.
ad.8. Jest to uwarunkowane genetycznie. Są różne odmiany barwne, które uzyskuje się poprzez selektywne kojarzenie osobników z wadami genetycznymi (z tego punktu widzenia to właściwie nie wady:). Jednakże również w ramach normalnego ubarwienia znajdziesz bardzo różne osobniki. Kwestia które bardziej będą się podobać - to już kwestia indywidualna.
ad.9. Generalnie po około 3 latach wąż osiągnie wielkość dorosłego osobnika - ale nie jest to reguła. Poza tym węże rosną przez całe życie, więc to, że wąż osiągnie wielkość dorosłego osobnika po 3 czy 4 latach wcale nie oznacza że nie będzie już większy.
ad.10. Węże zbożowe można bez obaw brać na ręce - są one dość spokojne i łatwo się oswajają.
Mam nadzieję, że pomogłem trochę:)
Pozdrawiam
Chce trzymac 1 osobnika a w przyszlosci kto wie.
Co do oswietlenia to zarowka powinna palic sie pomimo jasnego, widnego pokoju?? (nie mowie tu o wystawianiu terra na dzialanie promieni slonecznych)
acha powiedzcie jeszcze jaka odmiana jest najczesciej spotykana?? sam chcialbym miec ta czerwona (pierwsze zdjecie) no i w jakim przedziale cenowym wystepuja bo nie widac cos ogloszen na gieldzie
Witaj,
proponuję do ogrzewania w dzień stosować żarówkę grzewczą - w ten sposób będziesz go dodatkowo oświetlał w dzień (jest to zawsze wskazane).
Jeśli chodzi o odmianę na pierwszym zdjęciu - jest to forma dzika, tzw. Classic albo normalna. Są dość różnie ubarwione - niestety w Polsce bardzo często spotyka się mocno "zabrudzone" osobniki.
Ceny - od kilkudziesięciu do 200 zł (mniej więcej), zależy od źródła, urody i wieku zwierzęcia.
Pozdrawiam
slyszalem dzis takie wypowiedzi
"zbozowki sa lagodne poki mlode ale jak podrosna to 80% osobnikow kąsa"
"te takie blade to zwykle ale te bardziej kolorowe, te z zywszymi kolorami to albinoski"
czy to prawda??? ze az taki procent zbozowek gryzie????
Słuchaj - napiszę Ci w ten sposób.
Może u kogoś innego 80% osobników kąsa - nie wiem tego.
Jest to pierwszy taki sygnał jaki do mnie dotarł.
Mam obecnie kilkanaście zbożówek, różnych odmian i jeszcze nie zdażyło mi się, żeby którakolwiek z nich próbowała mnie zaatakować w jakichkolwiek okolicznościach. Nie słyszałem o żadnych częstych przypadkach ataków tych węży na ludzi - a 80% to już niezła liczba...
Nie wiem kto tak twierdzi - ale nie jest to prawdą według mnie i wielu innych hodowców na całym świecie:)
Jeśli chodzi o kolory - nie jest tak jak piszesz.
"Te blade to zwykłe" - nie jest to prawda, zwykła zbożówka ma wszystkie 3 kolory: żółty, czerwony i czarny w różnych proporcjach.
"te z żywszymi kolorami to albinoski" - albinizm jest wadą genetyczną która powoduje iż wąż nie ma czarnego barwnika (w skrócie).
tak wygląda zbożówka albinotyczna:
http://www.snakes.pl/temp/guttata_albino_male.jpg
Nie mam niestety "pod ręką" zdjęcia normalnej zbożówki dla porównania - ale te które pokazałeś w pierwszym poście są całkiem normalne:)
Pozdrawiam
mam jeszcze 2 pytania :))
1) slyszalem ze zdarzaja sie (i to dosc czesto ) zbozowki, ktore trzeba karmic "na sile" (mlode osobniki) co o tym myslicie???
2) ten wąz bedzie moj pierwszy i jedyny (sila wyzsza ale nizsza). Zastanawiam sie ktory lepiej... zbozówka czy mahoniowy ??? Co byscie wybrali???