Zobacz pełną wersję : jaszczurka dla węża
czy nic sie nie stanie mojej mahoniówce jak nakarmie ją pare razy jaszczurką zwinką przecież one w swoim środowisku żywią sie nie tylko myszami a taka odmiana na pewno dobrze jej zrobi co o tym myślicie?
AgnieszkaM
18-03-2012, 23:59
Ale zwinki sa przeciez chronone. Nie wolno ich odławiac z naturalnego srodowiska, a tym bardziej zabijać! Zostan lepiej przy myszach.
Zostaw człowieku zwinki w spokoju. Coraz więcej ludzi zaczyna się nimi interesować ... bez przesady.
Pozdrawiam
Leny
dorotka.z
19-03-2012, 00:36
Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce) tak więc nie można ich łapać czy tym bardziej zabijać! Pozostań jednak przy myszach lub jeśli się upierasz kup mu jaszczurki w sklepie
"Zwinki są pod całkowitom ochroną (zresztą jak większość płazów w polsce)"
Płazów? :o) O ile mi wiadomo, zwinki to gady ...
wwwxxx dobra rada w Twoją stronę - pozostań przy myszach.
Pozdrawiam
Leny
dorotka.z
19-03-2012, 01:05
Oczywiście zwinki to gady:)))
Pomyliłam się bo na drugiej stronce terrarystycznej ktoś chciał karmić pająka traszkami i też pisałam o ochronie gatunków :).
Nie mogę zrozumieć tylko jednego. Dlaczego "terraryści" nagle chcą urozmaicać dietę swoich podopiecznych. Czy dlatego, że zwinki czy traszki można mieć za darmo? Jeśli tak to chyba minęli się z powołaniem, bo kto inny jak nie miłośnicy gadów, płazów czy innych zwierząt ma chronić polską (i nie tylko) faunę?
Dobrze, że użyłaś cudzysłowu. To są rzeczywiscie "terrarysci" a nie terraryści (a moze powinienem napisać eko-terroryści?). Sami coś hodują (moze raczej chowają), często jest to gatunek chroniony lub nawet silnie zagrożony w naturalnym srodowisku, a jednocześnie zabijają krajowe gatunki będące pod ochroną lub wykazują sie w inny sposób brakami podstawowej wiedzy z dziedzin pokrewnych ich zainteresowaniom. Kilka ostatnich postów bardzo wyraźnie to ukazało. Tak, to prawdziwi "terrarysci".
Uważam że to bardzo głupi pomysł. Jeśli naprawdę lubisz gady to się zastanów nad tym.
Ja mam zamiar nakarmić moją zbożówkę pisklęciem sroki(nie są pod ochroną). W gnieździe jest zazwyczaj 3-7 piskląt ja wezmę 1 może 2 a resztę zostawie.
Zwinka to jeden z NAJgorszych pokramów. Jest pod ochroną, jest zagrożona wyginięciem i może zarazić naszego pupila. Jestem stanowczo przeciw.
skąd chcesz wziąść piskle sroki ? gniazda będziesz szukał ? Bo ja chciałem nakarmić piskleciem gołębia ale za duże jest jak narazie na moją zbożówke, więc może ....
CD/Tombik
19-03-2012, 07:48
WSZYSTKIE płazy i gady polskie są pod CAŁKOWITĄ I CAŁOROCZNĄ ochroną.
wszystko: padalce , zaskronce, jaszczurki zwinki i zielone i zyworodne i zmija zygzakowata i ropuchy i zabki !!! Tego nie mozna łapać. Pokarm mozna roznie uzupelniac. przeciez mlowiac ogolnie w polsce dostepne sa: maczniaki , zofobasy [drewnojady] , myszy, szczury, kroliki, muchy, komary , cmy , motyle, octowka, meszki, zalezy jak kto woli ale nawet koty i psy, przerozne piskleta oraz jajka i ptaki , dla wiekszych wezy noworodki świń, ryby [ oczywiscie trzeba posiadac karte wedkarska ]
... poniewaz nie dosc ze zwinki sa pod scisla ochrona to twoj waz moze od niej powaznie zachorowac poniewaz jaszczurki sa nosicielami jakiejs choroby ktora jaszczurką nie zagraza a weza moze zabic ...
(Tak slyszalem)
Pozdrawiam
Zeraw
Ja też jestem przeciwny karmieinu gadami i płazami !!!!!!
CD/Tombik co do tych ryb to lepiej bym doradzil aby pójść do sklepu i kupić niż spróbować coś zlowić (karta kosztuje okolo 200zł, a i tak nic sie nie zlowi !!) :] ;)))))
pozdro
A więc tak karta nie kosztuje 200 zł. Chyba że dla dorosłego. Dla niepełnoletniego całe wyrobienie wychodzi coś koło 100 zł (już chyba z 1 opłatą roczną),a opłata roczna 30 zł. Fakt czy się złowi czy nie to już zależy od umiejętności wędkarskich. A i jeszcze jedno ryby dla węży nie muszą być duże mogą to być np. małe karasie, płotki, leszcze itp. których jest niemiara na dzikich, niezrzeszonych stawach np. umnie w lesie jest taki, tam jeszcze kontroli nigdy nie było no i chyba nie będzie, a są tam nawet samdacze i szczupaki po 80 cm.
MichalDD
19-03-2012, 17:04
A tymi malymi swiniami to jakiego weza sie karmi? :)
Schabowe tez by zjadl?
Gniazdo mam upatrzone. Wczoraj sprawdzałem jest 7 jaj więc jeszcze poczekam. Elian jak duży jest twój wąż?
Wadą karmienia gadów płazami i gadami jest to że chora mysz, szczur, inny gryzoni świnia i inne ssaki raczej nie zarażą naszego zwiarza ale przypadki zachorowani od ssaka są bardzo żadkie. Innaczej jest z gadami i płazami te chorują na choroby przez które nasz wąż będzie chorował. Dlategho najlepiej danają sie ptaki, ryby i ssaki.
Jest to zbożówka ok. 60 cm.
czesc
Elian u mnie np. jest ciężko coś zlowić (coś większego) a takich do 20 cm to jest doożo ! a co do umiejętności to chyba nie jestem taki zły bo przecież terrarystyka i wędkarstwo to moje hobby !!
a co do kątroli to są dosyć często :)))))
co do karty to jest tak jak ktoś wogóle nie ma to placi więcej za zalożenia. dla dorosłych jest z opłatą na łódz ok 200zł, dla studętów zniżka ok 130zł poniżej 16 lat ok 70 zł z łodzią :]
za 2 tyg. 8 rejon :)))
pozdro
Wyśmiejcie mnie, ale jak dla mnie to makabryczny pomysł...
Lord_Leoric
25-03-2012, 05:28
Jak to jakimi????? :) A Pytony Tygrsysie? Bo o siatkowanych to juz nic nie mowie ;)
Pozdrawiam
Lord_Leoric
::::::::::::::::::::::::::
- Elaphe guttata 0.1.0
- P. m. molurus 0.0.1
::::::::::::::::::::::::::