Zobacz pełną wersję : L.t.sinaloae - terrarium
Herbie :-)
10-03-2012, 04:25
Witam
Proszę o pomoc :-)
Mam chęć rozpocząć hodowlę wymienionego w temacie węża, lecz chcąc to zrobić w miarę profesjonalnie, coby gada nie zamęczyć :-), chciałby zasięgnąć opinii i konsultacji bardziej doświadczonych grupowiczów. Nadmieniam, że już dosyć dużo się naczytałem (książki, strony www, gazety, itp), tak że proszę mnie nie odsyłać w tą stronę :-) O cóż mi w końcu chodzi: mam miejsce na terra o wymiarach 70x35x40 (dł x szer x wys) i prosiłbym o Wasze uwagi
dotyczące :
1. Ogrzewanie -> czym sterować i w jaki sposób
a) ogrzewanie "podłogowe"
b) ogrzewanie "żarówką" (lub innym typem promiennika)
2. Oświetlenie -> jakie i ile, ile czasu
3. Wstrój i wyposażenie terra
Póki co tyle. Dzięki z góry za ewentualne zainteresowanie :-)
jeśli chodzi o ogrzewanie to zarówno może być to np. kabel grzewczy umieszczony np. pod spodem terrarium i żarówka mniejszej mocy jednocześnie chociaz uważam iż sama żarówka o dopasowanej mocy wystarczy i nie trzeba sie bawić z kablem już (np. 25W ''grzybek'' nagrzewa terra o wymiarach 40/40/30 do temp 26 stopni przy wentylacji z góry 6 cm. Oświetlenie może być około 12 godzinne w.w. żarówką. Co do wystroju to możesz np. ścianki terrarium okleić atlasem + wysadzonym kamieniami pożądane sa półki skalne z których gad będzie na pewno korzystał do tego jakis konar niewielki np. z wyżłobieniem na tyle dużym aby mógł tam się schować dno terrarium najlepiej wysypać ''gładkim'' większym żwirkiem np. takie jak stosuje się w akwarystyce nieraz węże te się zakopują nawet w takim żwirze więc nie nalezy się martwić ucieczką, jeżeli gada nie bedize w terrarium, polemnik z wodą nieduży można dać chociaż wąż bardziej pije z niego niż się kąpie. Myśle że to na tyle.
Pozdrawiam
El Shuya
11-03-2012, 08:57
Do wypowiedzi Serpent'a chciałem dodać iż nalezy się przejmować gdy l.t.sinaloe niema w terra bo to mistrzowie ucieczek.Co do reszty to nie mam zastrzezeń-gatunek jest mało wymagający, efektowny i polecam trzymanie parki co przy optymalnych warunkach na 90% zaowocuje potomstwem.Terra70x35 w zupełnosci wystarczy sredniej wielkosci samicy natomiast samcowi np ok 130 cm bedzie za ciasno.Pomyśl o drugim terra dla samca.
Dr.Rafal
12-03-2012, 02:15
Ze wszystkim sie zgadzam, ja jednak odradzam trzymanie parki. Weze rodzaju lampropeltis zaleca sie w wiekszosci publikacji trzymac osobno. Mozna je laczyc i trzymac razem ale istnieje niebezpieczenstwo zjedzenia jednego przez drugiego, nawet w obrebie podgatunku kanibalizm nie jest czyms nadzwyczajnym i nawet u wezy mniej wiecej tej samej wielkosci.
Sterowanie oswietleniem najlepiej zastosowac elektroniczne lub mechaniczne. proste sterowniki kosztuja 20-30 zl i sa w zupelnosci wystarczajace.
Co do ucieczek, wykazuja naprawde niezwykly spryt i sile, np. podwazenie szyby 1x0,5m, grubosci 0,5cm przymocowanej z jednej strony metalowa tasma nie nastreczylo klopotu L.t.sin. o dlugosci 60 cm.
Wystroj: tylne scianki moga byc nawet wylozone korkiem z tym, ze dosc dobrze przylegajacym, bo waz bedzie siedzial za nim. Lubia kryjowki, przeciskanie sie przez kamienie, pod basenik z woda, nawet zagrzebiaja sie w podlozu. Podloze najlepiej niejednorodne, najczesciej podaje sie ze dobrze jest stosowac mieszanine ziemi ogrodowej ze zwirem, choc ja polecam kokos z gruboziarnistym zwirem, mozna roznien jak pisze serpent zastosowac sam zwirek, ale moze byc przyczyna otarc skory.zalecam wiec podloze niejednorodne i zalezne od podgatunku. Tu musialbys dokladnie sie zapoznac, czy rzeczywiscie kupowany przez Ciebie waz to sinaloae. Kiedys przyslano mi poczta L.tr. cambeli, ktory okazal sie mieszancem.
Powodzenia