Zobacz pełną wersję : Witaminy
Powiedzcie mi prosze jakie witaminki moge podawac mlodemu mahoniowi....i czy w ogole sa one potrzebne maluchowi?
Z gory dziekuje!
Możesz podawać Vibovit - kosztuje ok 5zl - 6zl w zależności od rodzaju.
Węże nie wymagają podawiania witamin jak jaszczurki, ponieważ przyswajają je z mięsnego pokarmu - ale moża podawać i jest to jak najbardziej cecha dobrego terrarysty. Co do sposobu to osobiście preferuje wstrzykiwanie roztworu witamin bezpośrednio w myszy , szczury etc. Można posypywać ale to mało efektowne.
PS. Niektóre gatunki węży wymagają podaży witamin.
Jako wode pitna polecam mineralną niegazowaną , taką też wlewam do basenów i nią zraszam wszystkie moje węże.
Ja polecam REPTILIN z SERY kilka kropel do baseniku z woda, lubna pokarm nie zaszkodzi ... Doś wydajny jak na swą cene.
Pozdrawiam
Gari
gg. 898031
ja podaję raz na jakiś czas A + D3 (1 ml co dwa tygodnie), najpierw przez założony wezyk na strzykawkę podawałem po pyska ale teraz wstrzykuję w szczura kiedy wąż go dusi (pomysł chyba pyliusa, gdzieś wyczytalem na forum :))
ale węże dostają wszystko co potrzeba ze swoim pokarmem podawanie witamin to profilaktyka
Tak , kiedyś zaproponowałem aby podczas duszenia gryzonia zrobić mu zastrzyk - nie trzeba mu na żywca bólu sprawiać dzięki temu. Gdy podaje się ubite lub oszołomione pokarmy też jest łatwiej. Na rynku jest wiele preparatów dla węży , można wybierać wedle uznania. Ale myśle, iż vibovit też jest dobry i nie drogi, osobiście nie używam jak narazie specjalnych preparatów więc nie moge się o nich wypowiedzieć. W takich sprawach najlepiej do pana dr Zajączkowskiego - pewnie , solidnie i rzetelnie.
Bardzo dziekuje za wypowiedzi.....milo by bylo jak by pan Jarek jescze cos dorzucil:)...moge mu podawac vibovit??? ale rozpuscic go i do myszki?? moze sie wstrzymam jescze bo to malenstwo[wezyk]...
Pozdrawiam!