Zobacz pełną wersję : Jaja Python Regius
Dziś w nocy 3/4-04-2003 moja samica Python Regius zniosła jaja!
Ile ich jest nie wiem, nową kryjówkę zrobiłęm około miesiąca temu i jest idealnie dopasowana lecz ciężko coś więcej w niej zobaczyć, aktualnie nie chcę im przeszkadzać bo nie mam pewności czy składanie jaj zakończyła.
Planuję:
- pozwolić samicy na wysiadywanie jaj w terra
- zapewnić temperaturę 26-29C, wilgotność 70-80%
- samca przeniosę do innego terra
Niebawem nowe informacje i zdjęcia.
a więc jednak ! gratuluje sukcesu ! Duzego sukcesu !
Krzysztof.W
17-02-2012, 06:13
I to mi sie właśnie podoba, chłopie sukces, sukces odniosłeś, ale dopiero połowiczny.
Gratuluje i życze powodzenia!
Rowniez gratuluje. twoje regiusy widac czuja sie jak w naturze, mam nadzieje ze uda ci wychowac potomstwo ale to jeszcze dluga droga.
Pozdrawiam
Nazer.
JEST 5 SZT - WYGLĄDAJĄ OK!
Raczej wszystkie zapłodnione, samica syczy i jest b. niespokojna
pierwsze fotki...
Szczere gratulacje, część fotek na pewno trafi do opisu tego gatunku.
foto 2
nie chcę śmiecić na forum, więc to na razie dosyć pychy.
Aaaa .......... czemu taka nuda ostatnio na temacie Węże ???
Gratulacje!
P.S. zastanawialem sie kiedy beda mlode ;)
Pozdr.
VooDoo
Jesli bedziesz sprzedawal "swoje" potomstwo to ustawiam sie jako pierwszy do kolejki :-))
reveille
18-02-2012, 15:02
Evoker mozesz podac gg albo przeslac mi swoje na 2324576? tak sobie planowalam w tym roku regiuski i w razie czego chetnie zwrocilabym sie po jakies info do Ciebie :) pozdraswiam i rowniez gratuluje.
Gratulacje.
POZDRAWIAM ADEMAR
Witam ponownie!
Odnośnie złożonych jaj przez Python Regius. Jak na razie utrzymanie stabilnej temperatury 30-32C udaje się, dużo gorzej z wilgotnością - bez szans aby osiągnąć powyżej 80%, a spadki do 60% sa niespodziewanie i ciężko ustalić ich przyczynę...
Jaj nadal wyglądają OK, teraz już wiem jaki komfort może dać profesjonalny inkubator.... Ma ktoś może informacje o dostępności i cenach w Polsce?
W załączeniu 2 fotki
pzdr
Inkubator jest podobno bardzo drogi i ciężko go znaleść ale można go zrobić samemu. Trzeba znależć starą lodówkę (ma dobrą izolację termiczną) i umieścić w środku żarówki, kable grzewcze itp. wszystko podłączyć do termostatów najlepiej kilku żeby mudz leiej tym sterować. Dodotkaowo dla lepszej wilgotności trzeba włożyci naczynia z wodą. Nic trudnego a koszt powinie sie zamknąć w jakiś 200zł.
Aktualnie czekam na informacje o kompaktowym inkubatorze na 20 jaj, wymiary 50x50x17, cena coś około 500zł. Krajowej produkcji do wylęgu jaj kurzych i gęsich..... :)