Zobacz pełną wersję : szukam towarzyszki życia dla regiuska, proszę o wskazówki
Hej, mam ochotę znależć towarzyszkę życia dla mojego pytona królewskiego. Jest to ok. 2-letni regiusek. Czy ktoś mógłby mi dać ewentualne wskazówki gdzie? czy się kierować w wyborze? i .. oczywiście czy mogę mieć jakąś pewność odnośnie oczekiwanej płci przyszłej regiuski?
Pozdrawiam
Co do pewności pułci to nie masz nigdy (dopiero przy godach) musi Ci wystarczyć oświatczenie sprzedawscy (a wiarygodność jest niska). Metoda dająca ok80% dokładności to sondowanie ale przeprowadzenie go w sklepie jeste raczej niemożliwe.
Czym mógłbyś więcej opisać na temat sondowania (wiem że trzeba wsadzić coś w odbyt gadowi) czy służy do tego jakieś urządzenie czy co ?
Ja tylko o tym czytałem i z tego co wiem to należy włożyć do kloaki taką specjalną igłę (nie ostrą oczywiście) ale łatwo przy tym uszkodzić gada i może sie okazać że wiesz jakiej jes t pułci ale on jest bezpłodny :)
Przypomniałem sobie o drugim sposobie (mało pewny ale bezpieczny). Samce mają dłuższy i grupszy ogon.
świetlik
28-01-2012, 13:51
poznasz po pazurkach odbytowych, samiec ma je większe
O ogonie akurat wiedziałem
noradarling
29-01-2012, 02:47
palec
micgekon
29-01-2012, 08:31
to chyba nie dobry pomysł samemu sądować węża bo łatwo go uszkodzić
To jest bardzo zły pomysł ja bym tego nie powieżał nawet średnio doświatczonemy weterynażaowi ze specjalizację w gadach.