Zobacz pełną wersję : Boa constrictor czy Epicrates cenchria cenchria
Witam od czasów małego brzdaca zbierałem i trzymałem różnego rodzaju płazy i gady pochodzenia polskiego zwierzeta te chodowałem w mieszkaniu 2 pokojowym a dokładniej w jednym małym pokoiku dlatego tez wszystkie meble były zajete przez terraria i akwaria.Trzymałem w domu nastepujace gatunki zwierzat : Zółw steowy,żółw błotny,żółw czerwonolicy,rzekotki drzewne,zwinki,traszki,kumaki,padalce,zaskronceró żnego rodzaju bezkregowce,a nawet kraby.Teraz po tych wszystkich latach nadchodzi przeprowadzka do nowego domu.Domek wolnostojacy(jednorodzinny) i ze wzgledu ze w starym mieszkaniu nie miałem tyle miejsca aby chodowac któregos z dusicieli teraz przyszedł na to moment.A mianowicie mam zamiar chodowac 2 weże tylko nie wiem jakiego gatunku czy boa constictor czy Epicrates cenchria cenchria.mam juz przygotowany plan terrarium bedzei miało wymiary 200x75x75. i teraz nachodza moje pytania jaki gatónek weza chodowa??? Nie jestem laikiem wszystkie zwierzeta które wymieniłem wyzej zyły u mnie jak w raju i zaden okaz nie padł.I jeszcze jedno pytanie z czego wykonac terrarium a mianowicie mam na mysli szkło lub sklejke kanadyjska( zrobiona jest z takich duzych kawałkow posiekanego drzewa kawałki maja wielkosc nawet do 5 cm).Prosił bym o wasze sugestie wiem ze zanudziłem na wstepie ale chciałem wam wszystko wyjasnic ; ]
Paweł Cieślicki
21-01-2012, 14:46
boa constrictor jest naprawdę cool. sam mam ten gatunek i nie mam z niiim problemów. możesz go brać częściej na ręce bo lubi ciepło ludzkich dłoni!
Wiesz słyszałem to samo o Epicrates cenchira cenchira wiedz sam juz nie wiem ;]]]]]]]]
Padalce, zwinki powiadasz ... One są w Polsce pod ścisłą ochroną. Podaj adres, naślemy na Ciebie organizacje zielonych zeby zrobili z Tobą porządek.
Pozdrawiam
Leny
nie masz sie czym chwalic, ze wylapales tyle gadow i plazow z Polskich lasow, bagien i polan. Gratuluje, przyczyniles sie do ich wyginiecja, nie masz prawa nazywac sie hodowca, jest kusownikiem
i tu sie z wami nie zgodze owszemi miałem takie chodowałem te gatunki lae wszystki zwróciłem naturze ;] I załoze sie ze kazdy z was zaczynał od jakiejs zwinki czy innego polskiego gada.Po za tym to było bardzo dawno.Kazdy chodowca zwłaszcza tekie gigany który teraz choduja gady dla pieniedzy własnie tak zaczynali swoja przygode z gadami.Wiec nie jest w tym nic złego a pozatym wszystki zwierzeta zostały zwrócone naturze.I nie chciałem gadac z wami o tym tylko o boa a mianowice spytałem sie jakiego wybrac a tu takie posty.Ehhhhhhhhhhh
Co się czepiacie chłopaka on potrzebuje porady a nie głupiej rozmowy wychowawczej. Jeśli nie znacie odpowiedzi to nie piszcie wcale. Natomiast jeśli chodzi o pytanie to zarówno boa dusiciel jak i tęczowy jest gadunkiem bardzo spokojnym i polecanym dla początkujących. Znajomy ma dusiciela 2,5m i jest taki łagodny że można go spoko głaskać. POZDRAWIAM.
Sebastian
24-01-2012, 12:37
Jeśli kasa dla ciebie nie jest problemem zdecydowanie byłybym za Epicrates cenchria cenchria według mnie jeden z najładniejszych węży.
Maciej Krzyzanski
26-01-2012, 06:57
Popieram i jeszcze raz popieram , gość sie pyta o gatunek weża który ma wybrac a tu wykład na temat kłusownictwa i ochrony przyrody, powinniscie mu jeszcze przytoczyć paragraf z którego bedzie odpowiadał..... No i oczywiście Tribel i jego trzy grosze - idiotym.A co do pytania to polecam E.c c , śliczny wąż do tego bardzo łagodny i mało problemów natury hodowlanej. Pozdrawiam
Epicrates cenchria cenchria
Pomijając fakt pomęczenia nieco naszych polskich przedstawicieli gadów to polecam tęczowego (tak na marginesie sam trzymam błotne tylko różnica polega na tym że je rozmnażam-gdy podrosną chcę je wcielić w jakiś niedostępny najlepiej chroniony zbiornik.Narazie mogą sobie nie poradzić lub zostać zjedzone przez np zaskrońca lub ptactwo wodne).
Pozdro-Shuya