Zobacz pełną wersję : Jakiego wężą?
Chce sobie kupić węż. Jakiegoś sporego dusiciela. Chiałbym takiego który będzie łatwy w chodowil i w oswajaniu który byłby najlepszy?
Krzysztof.W
26-11-2011, 09:08
Dla początkującego moge polecić, Boa tenczowy, boa dusiciel.
Cześć
spory to pyton siatkowy a mily i spory pyton tygrysi
Ja polecam boa dusiciela sam kupilem i jestem bardzo zadowolony,i ucze sie jego hodowli ;)
Moby sporo czytasz , duzo wypytujesz i szybko sie uczysz , to mi sie podoba , tak 3maj .
Co do posta , boa teczowy jest nie duzym , latwym i przyjaznym wezem , szybko sie oswaja i nie stwarza raczej problemow pokarmowych , rosnie do sr. 1,8 (pod. gat. epicrates cenchria maurus bo o tym pisze) , natomiast proponowalbym kupic weza zbozowego , pomimo ze jest moze troszke komercyjny to napewno bardziej zadowalajacy niz teczowy w tym podgatunku maurus . Zbozowka ciekawie sie zachowuje - jak ? moze sie sam przekonasz jak kupisz , rosnie mniej i jest mniejsza od teczowego , zdjecia sa w moim poscie w dziale weze . Jest sporo jeszcze innych latwych w hodowli wezy (mahoniowy , boa dusiciel , gatunki z rodziny elaphe ) ale zbozowke kupisz zawsze i tanio . L.t.sinaloae tez jest latwym weze i jego zachowanie jest takze bardzo ciekawe , napisales ze chcesz sporego dusiciela , a wiec tu nadaje sie boa dusieciel , jest ladnym wezem i nie sprawia trudnosci , boa constrictor dorasta do sr 2,5 m i wazy okolo 9 kg - czasem niestety przejawia agresje i nie mozna go brac na rece , co jednak raczej nie ma miejsca przy prawidlowym jego "wychowaniu" i zapewnieniu mu dobrych warunkow (duze terrarium i dobra opieka).
Pyton Molurus - pyton tygrysi- jest juz kolosem i nie wiem czy widziales takiego na zywo , ale we mnie taki dorosly budzi groze i nie chcialbym przypadkiem wpasc przez szybe do jego terrarium .
DJP podobnie jak częsć moich poprzedników polecam ci doa dusiciela. Sama mam boaska (to mój drugi wąż) i jestem bardzo zadowolona. Z moim podopiecznym nie mam wcale problemów, oswoił sie w przciągu dwóch tygodni i to doskonale.
A czy pyton królewski jest łatwy w hodowli??
http://terrarium.com.pl/artykuly/dlapoczatkujacych.php?id=2
, poczytaj inne artykuły z serii zanim kupisz, jak zacząć itp w artykułach
Mas zliste wezy, pozniej poczytaj opisy aby sprawdzic czy bedziesz mogl zapewnic stawiane wymagania
hodowla pisze się przez samo "H"
Wiesław Pyć
27-11-2011, 07:28
Moby, przeciez te pytony ktore wymieniles nie sa latwe w hodowli bo:
1. trzeba duzego terra, za czym idzie duze mieszkanie
2.trzeba duzo jedzenia(choc z tym to nie ma duzych problemow)
3.trzeba rozwagi i odpowiedzialnosci przy wezach ktory beda mialy ponad 6-7 metrow
Wiec nie radze hodowli tych gatunkow malo zaawansowanym
Sam balbym sie takiego trzymac w domu.
Nara.
Panie Wiesławie, ma pan racje wiec dopisze:
pyton siatkowy :duzy dusiciel, ale bardzo agresywny(zdarzaja sie przypadki zjedzenia czlowieka przez tego pytona).
pyton tygrysi:durzy, rzadko przejawia agresje(slyszalem o przypadkach duzej agresywnosci(python molurus molurus), oswajalny, co do wielkosci to mozna kupic pimbure(wg. mnie troszke brzydszy od bivittatusa)rosnie najczesciej do 3m(info z niemieckich stron).
Paweł Cieślicki
28-11-2011, 12:48
Najlepiej kup sobie boa constrictora(dusiciela). Ja kupiłem ponad miesiąc temu też jestem począt kujący i nic złego nie ma w tym wężu. Jest duży i łatwo się oswaja!
Paulprouk
28-11-2011, 14:58
Mam boa constrictora , ten gatunek byl u mnie na 3 pozycji przy wyborze za regiusem i teczowym , teraz stwierdzam ze wcale nie zaluje waz jest bardzo ladnie ubarwiony choc z poczatku (zanim go kupilem) uwazalem ze constrictory sa brzydkie , nie oddal bym go juz nikomu :) polecam wiec boa constrictora
Powodzenia :)
Calkowicie popieram.
Constrictor to wspanialy zwierzak :)