Zobacz pełną wersję : niestrawiony pokarm
ostatnio po karmieniu moj boas wydalił po paru godzinach tą mysz lekko nadtrawioną tylko.
o czym to moze swiadczyc
pozdrawiam
Wydalił - to znaczy zwymiotował?
Jeśli tak - a z Twojego postu wynika że tak to niedobrze.
Może to być oznaką:
1. zbyt niskiej temperatury i wąż nie może strawić dobrze
2. pasożytów wewnętrznych
3. stresu węża
4. zbyt dużego posiłku lub zbyt częstych posiłków
i wiele wiele innych.
Napisz coś więcej:
jak długo masz tego węża, czym i kiedy go karmisz (częstotliwość), jak duży jest, czy są jakieś zmiany zachowania etc.
Bez dokładniejszych informacji można tylko polecić wizytę u weterynarza.
Pozdrawiam
Witaj ! Mi tez zdarzyło się to 2 lata temu i to nie raz tylko wąż wypluł jeszce nie strawioną mysz jak dobrze pamiętam 5 razy i trwalo to ok.2 miesiące.Prawdopodobnie przyczyną była zbyt niska temperatura w terrarium po zwiększeniu temp.Już nigdy się to nie powtórzyło. Mam nadzieję ,że to nic poważnego.pozdrawiem.
mam go od miesiąca
ma ok 60 cm
temp ok 27- 32 stopni w zaleznosci od miejsca terarium
je 2 razy w tyg.
ostatnio jadł we wtorek
no i wczoraj
we wtorek srednią mysz a wczoraj noworodka i mysz-wieksza
zachowuje sie normalnie tzn
bez jakis zmian
nigdy bie widzałe wymiocin weza
ale to wygladało jak kał do poowy a od połowy mysz
dzieki za odpowiedz
Myślę żebyś odczekał jakiś czas i go przegłodził, potem spróbuj podać znowu.
Karm go lepiej raz na tydzien , nie bedzie problemow :)
Paweł Cieślicki
12-11-2011, 11:08
Ma za niską temperaturę morzesz ją podnieść bez obawy ponad 30stopni.Albo za często go karmisz. Tak jak ja miałem takie problemy.
ja pamietam jak mi kiedys zbozowka puscila pawia po 1 karmieniu za szybko wziolem ja na reke i taka piekna mysz z oblesnym pluskiem spadla na pologe:(((((((( nigdy tego nie zapomne
kamilczako
13-11-2011, 07:59
Miałem ten sam problem z moim boaskiem kiedy był młody. Po dwukrotnym zwróceniu pokarmu przegłodziłem go przez 2 tygodnie i dałem mu malutką myszkę, problem minął. Wydaje mi się, że ważną sprawą jest odczekanie z ponownym karmieniem dzięki czemu może zostać odbudowana flora bakteryjna w przewodzie pokarmowym węża.
Pozdrawiam
Boa Constrictor
Cześć,
wszystko OK, poza częstotliwością karmienia - raz na tydzień w zupełności wystarczy, częściej to za dużo.
Jeśli boasek ma około 60cm to jedna, średniej wielkości myszka w tygodniu - więcej nie trzeba, bo wąż będzie otłuszczony i przez to niezdrowy.
Pozdrawiam