Zobacz pełną wersję : Kto hoduje regiusa i/lub brazylijskiego boa teczowego???
Czesc.
Są to gatunki ktorę mnie szczególnie interesują , regiusa już mam i mam w planie kupno cenchria cenchria . Chcialbym sie zorientowac kto ma te gatunki i w razie czego pogadac . Jestem ogromnie ciekaw czy je ktos rozmnaza.
w poprzednim poscie pisalem ci ze ja rozmnazam p.krolewskie
Ja mam zarówno pytona królewskiego jak i boa tęczowego - odmiana brazylijska (epicrates cenchria cenchria) . Zdięcia obu moich wezy są na tym serwisie przy opisach (opis tęczowego jest mojego autorstwa).
pozdr.
Michał
Do Repti
1. Napisz jakiej wielkości miałeś lęgi
2. Jaki masz procent wylęgu
3. Jakie warunki (tzn temperatur , wilgotność) , ustawiasz przy próbach łączenia pytonów
4. Ile sztuk posiadasz (chodzi mi o dorosłe osobniki) i w jakich proporacjach (ile samic i ile samców)
5. Od jak dawna rozmnażasz ten gatunek
6. Od jakiego wielku - wielkości dopuszczasz samce i samice do rozrodu
Do PiotraB
1.zazwyczaj od 5-7 jaj raz tylko 9
2.procent wylegu cieszko okreslic gdyz hoduje pytony krolewskie juz 10 lat a od 5 rozmnazam.przewaznie jest to 90-80% na 5-7 jaj trace 1-2.
3.przy prubach laczenia podnosze temperature z 27 stopni na 30-32 w dzien i 28 w nocy.wilgotnosc podnosze z 60%na 70-75% gdyz zwiekszenie wilgotnosci w tym okresie ma wielki wplyw na zaplodnienie,w wyrzszej wilgotnosci jest wieksza zywotnosc plemnikow.Oprocz tego wielki wplyw ma swiatlo w zimie swiece 9-10 godzin i czym blizej lata to zwiekszam godziny az do 16 godzin swiecenia dziennie.Do oswietlania urzywam swietlowki Reptisun 5.0.
4.posiadam 2 samce i dwie samice,do zaplodnienia stosuje proporcje 2:1,czyli 2 samce na jedna samice,samce dopuszczam do samic gdy czas naswietlania ma juz 14 godzin dziennie,temp 30 stopni ,wilg 70%.
5.tak jak juz pisalem rozmnazam juz je 5 lat.
6.samce sa juz gotowe do rozrodu w wieku 16 do 18 miesiecy lub 75 cm i wadze 650 gram ale glownie zwracam uwage na wiek,samice okolo 30 miesiecy lub 90 cm i wadze 1.000 gram.
7.posiadam jeszcze 2 miesieczne 1 samca i jedna samiczke,ktore czekaja na swoja kolej.Wszystkie male odsprzedaje do zaprzyjaznionego sklepu zoologicznego.
Jesli masz wiecej pytan to pisz na moj e-mail adres,a postaram sie odpowiedziec w miare mozliwosci.
JA HODUJE PYTONA KROLEWSKIEGO
Hodujesz czy masz?? bo to znaczna róznica