Zobacz pełną wersję : Wąż królewski
Cześć. Mam węża królewskiego, od dwóch lat. Do tej pory nie miałem problemów z karmieniem, jadał regularnie co 2 tygodnie 1 mysz. Od lutego tego roku karmie go 1 myszą na tydzień. Ale przestał jeść na 3,5 tygodnia, zjadł mysz już miesiąc nie chce jeść. Wąż jest w bardzo dobrej kondycji, nie jest apatyczny intensywnie pełza po terrariu. Na każdy mój ruch przy otwieraniu trrarium podnosi głowe i "biegnie" zobzczyć co sie dzieje, śmiało wychodzi na zewnątrz. Temperatura w dzień ok 27 stopni w nocy 21, wode w basenie zmieniam co 2 dni (zawsze przedotowana), podłoże w terrarium: ziemia torfowa. W sklepie zoologicznym mówią, że może wszedł w okres godowy. Bede wdzięczny za wszelkie porady. Pozdrawiam wszystkich chodowców.
Witam,
moje lampropeltisy też mają takie "odchyły"'zdarzało się że nie jadły 2-3 miesiące zwłaszcza w tym okresie czasu,w zimie i wczesną wiosną,i żaden nigdy nie padł z głodu,tak że na razie nie masz się chyba czym martwić.
pozdraw.
Dzieki! Będę wdzięczny za wszelkie informacje na temat chodowli: temperatura, podłoże, wilgotność, karmienie, nietypowe zachowania. Zawsze warto dowiedzieć sie czegoś nowego. Pozdrawiam wszystkich
Cześć, tez mam lampropeltisa i odkąd pamiętam to miałem z nim problemy dotyczace właśnie karmienia. Napisz czy twój waz interesuje sie jedzeniem które mu podajesz czy nie zwraca na nie uwagi, bo to też wazne.
Cześć. Jak do tej pory nie miałem żadnych problemów z karmieniem. Jadał zawsze kiedy mu dawałem mysz, nigdy nie odkładał tego na później. Nie ma dla niego znaczenia kolor myszy, mam własną chodowle i różną kolorystykę. Teraz od miesiąca nie je. Kiedy wpuszczę mysz sprawdza co to jest, złapie ją i puści albo się od niej odsuwa. Tak jakby nie był głodny ale ewentualnie cos przekąsi i rozmyśla się. Wode pije i nie jest apatyczny. Napisz jak to jest z twoim wężem. Jakie podłoże stosujesz, oświetlenie, wystrój terrarium. Ja buduje mu teraz nowe bo zrobił się troche większy. Pozdrawiam