Zobacz pełną wersję : Czas inkubacji jaj legwanika obrożnego ??
AleksanderIII
28-05-2014, 04:49
Witam :)
Czy ktoś z was rozmnażał legwaniki obroże (Tropidurus hispidus), jeśli tak to po jakim czasie (liczba dni) lęgły się wam ??
Bo jajka moich legwaników mają już 52 dni i nie wiem dokładnie kiedy spodziewać się klucia.
Dodam że inkubeuje jaja w temp. 28-29 C
Pozdrawiam :D
Cytat z opisu na TCP.
"Jajka inkubujemy w torfie, wermikulicie w temperaturze około 30°C i wilgotności 85-90%. W tych warunkach zazwyczaj po 50-55 dniach wylegają się małe legwaniątka"
Jak masz takie warunki to niedlug mozesz sie spodziewac mlodych:)
AleksanderIII
28-05-2014, 07:42
ale na TCP nie ma chyba opisu legwainka obrożneg ??
http://terrarium.com.pl/legwanobrozny.php a to to co???
AleksanderIII
28-05-2014, 13:12
To jest opis Legwana obrożnego (Crotaphytus collaris) a mi chodzi o legwanika obrożego (Tropidurus hispidus), Co zresztom napisałem w pierwszym poście :)
Nie wiem dokładnie jak długo trwa inkubacja Tropidurus hispidus a ogólnego okresu raczej nie ma dla całego rodzaju (w rodzaju Tropidurus czas inkubacji jest bardzo różny w zależności od danego gatunku) ale myśle że coś koło 60-90 dni (głowy nie dam) wh6fxe, brevis mylicie dwa zupełnie inne gatunki :/
Sphenodon_Guntheri
31-05-2014, 05:17
około 10 tygodni
Crotaphytus collaris i Tropidurus hispidus to na tyle nie to samo że aktualnie należą do oddzielnych rodzin: Crotaphytus collaris do Crotaphytidae, a Tropidurus hispidus do Tropiduridae.