Zobacz pełną wersję : Gekon lamparci + Gekon liścionogi = ???
Witam.N apoczatku mialem gekona murowego ( egipskiego).Bedac w warszawie w galeri mokotow kupilem gekona liscionogiego (Pan ze sklepu stwierdzil ze bda zyc razem bez najmniejszych problemow).I wyszlo z tego to ze murowy nie dawal jesc liscionogiemu.Sprzedalem tego murowego.Teraz kupilem do tego liscionogiego , gekona lamparciego.Jak narazie nie mam zadnychj problemow z nimi.Po prostu nie zwracaja na siebie uwagi.Czy one beda zyc w zgodzie i czy moge kupic do nich jeszce jakiego gekona albo agame?Jestem poczatkujacy i robie to co mi mowia w sklepach zooligicznych.Teraz pytam was bo juz raz mnie oklamano w warszawie.Chcialbym jeszce jakiegos trzeciego do nich , ale nie wiem czy beda z kims jeszce zyly w zgodzie.Czekam na wasza pomoc.
Po pierwsze napisz jak jest temu liścionogiemu po łacinie bo z polskiej to nie kojarze, może Cosymbotus platyurus, generalnie nie łączy się gekona lamparciego z innymi, a inne które mi się kojarzą z nazwą liscionogie zamieszkują zupełnie inne środowisko.
no generalnie to mozna laczyc lamparta z gruboogonowym. a co do liscionogiego to tez nie kojarze.
No prosze a jednak Ptyodactylus hasselquistii, lampart go wkońcu przerośnie i zdominuje. Radze przenieść je do osobnych terrariów, lepiej trzymać parke czy nawet trio jednego gatunku. Z gekonem lamparcim nie powinno się łączyć żadnych innych gatunków, a podobny wygląd będzie stresował lamparta i gruboogonowego.
do ilu cm rosnie Ptyodactylus hasselquistii??
The_Answer
26-05-2014, 12:20
lampartow nie powinno sie laczyc z zadnym innym gatunkiem, po nazwie liscionogi wnioskuje ze gatunek zyjacy w lisciach :) czyli juz inne srodowisko niz lampart, po tym poscie wydaje mi sie ze oba maja zle warunki, bron boze zadnych innych gatunkow, jak zobaczylem agame to sie zalamalem
wh6fxe Ptyodactylus hasselquistii dorasta do około 15 cm.
Polska nazwa odnosi się do kształtu palców lego gekona jeżeli ktoś ma bójną wyobraźnie to mogą przypominać liście :)
http://www.gekkota.com/assets/images/PtyodactylusHasselquistii-ssp-Arabian.jpg
Co do warunków trzymania to dość podobne co lamparci.
KORSAKOW
26-05-2014, 14:08
tylko że bardziej prawidłową nazwą jeśli już zmuszamy sie do polszczyzny jest gekon wachlarzopalcy lub krąglopalcy (fan footed gecko)
Łączenie go z lamparcim to nieporozumienie. Jest od lamparciego znacznie delikatniejszy w budowie i jest szansa na stałe prześladowanie, chyba, że terrarium jakieś ogromne (w co sądząc z tekstu wątpię).
no ten moj liscionogi wyglada bardzopodobnie.nogi ma identyczne.jedyne czym sie rozni to ogon.moj liscionogi ma inny ogon
terrarium ma 55 l. najpierw mialem tego liscionogiego i teraz kupilem lamparciego.ten nowy lamparciu jest od niego wiekjszy, ale jak narazie to wydaje mi sie ze w terrarium lepiej czuje sie ten co jest dluzej czyli liscionogi.lamparci jak widzi liscionogiego to idzie w inna strone
to jest gekon liscioogonowy :)
http://terrarium.com.pl/uroplatus_phantasticus.php
KORSAKOW dlatego nie lubie posługiwać się polskimi nazwami :)
Siema prędzej czy później lamparci zacznie nękać Ptyodactylusa, rozdziel je do osobnych terrariów.
Gdyby to był Uroplatus to długo by sobie nie pożył w terrarium pustynnym/stepowym.
Siema siema:))
MYślę że(jestem pewien) powinieneś rozdzielić oba gatunki, ja wogóle niejestem za trzymaniem 2 różnych gatunków w tych samych terariach. Lampart podrośnie i zje liścia:((