Zobacz pełną wersję : w jednym terra???
czy gekon lamparci lub agama brodata moze byc trzymany z scynkiem berberyjskim???
Gekon nie agama też raczej nie. Z jakąś mneijszą agamą to spoko ale brodata mogła by mu zrobić coś zlego. Dodatkowo jaszczurka ( scynk) będzie jescze więcej czasu spędzać w piachu z powodu streu,że biega po nim 50cm smok:D
Z Gekonami lamparcimi nie można trzymać ŻADNYCH INNYCH JASZCZUREK !!!!!!!!
Z Agamą brodatą owszem ale nie pamiętam jaki gatunek choć prawdopodobnie był to właśnie scynk.
Było o tym kilka miesięcy temu więc jak masz ochotę to poszperaj trochę w archiwum.
Jacku87 napisał:
> Z Gekonami lamparcimi nie można trzymać ŻADNYCH INNYCH JASZCZUREK !!!!!!!! i wszystko na ten temat
Fakt z brodaczami można trzymać inne gatunki o podobnej wielkosci min. Eumeces schneideri. Lepiej jednak oszczędzić mniej energicznym gatunkom stresu. Pozatym kiedyś trzymałem mlodego samca a. brodatej razem z agamami czerwonogłowymi, wszystko bylo ok ale pewnego dnia brodacz postanowił "skosztować" współlokatora (odgryzł końcówke ogona) co nie spodobało się czerwonogłowej i zaczeła się jatka. Więc radze się dobrze zastanowić zanim się połączy brodatą z innym gatunkiem.
Ktoś tutaj chyba AGAM jeśli dobrze kojarze trzymał Scynka z Agamami i podobno bardzo dobrze sie przyjeły, dawał nawet fotkę jak wszystkie razem kolo siebie leżą na dywaniku :)
Olek, ale agama jest jednak troche większa więc ja bym po mimo to się torche o scynka bał. szczególnei przy karmeiniu trzeba zachować ostrożność.
A ja nie polecam łączenia żanych gatunków!
a gekona lamparciego moznaby trzymac razem(maja podobne warunki i wyglad)????
razem z czym??? bo nie bardzo rozumiem
Gadzinka
18-04-2014, 23:39
Nie polecam trzymania agam z innymi gatunkami,są badzo żywotne i energiczne,będą przeszkadzały bardziej płochliwym i spokojniejszym gatunkom. Poza tym zawsze będzie istniało zagrożenie,że agamka będzie chciała spróbować zasmakować kawałka części innej jaszczurki.
Dal bezpieczeństwa naszych zwierzaków nie polecam łączenia żadnych gatunków
sory tak szybko pisałem tego posta ze zapomniałem nazwy.chodziło mi o trzymanie gekonów grubooonowych z lamparcimi.maja chyba podobne warunki i wygląd.co o tym sadzicie?????
I właśnie przez podobny wygląd i wielkość nie mogą przebywać w jednym terrarium. Będą się nawzajem stresować.
Gadzinka
20-04-2014, 05:12
Ja trzymałam je razem przez miesiąc z braku innego wyjścia i geki fajnie żyły ze sobą w zgodzie. Jednak również nie polecam. Ich warunki jednak różnią się od siebie minimalnie i na dłuższą metę ,któryś gatunek będzie pokrzywdzony. Poza tym jaszczurki najlepiej trzymać parami lub 1.2.0 a napewno nie będziesz mógł trzymać samca gruboogonowego i lamparciego w jednym terrarium. A samicy i samca innych gatunków też nie wolno trzymać. Znam sytuację,gdzie ktoś trzymał właśnie lamparta z gruboogonową samiczką,samica zaszła w ciążę i skończyło się to dla niej śmiercią.
Jeszcze raz odradzam łączenia ze sobą gatunków dla ich własnego dobra.