Zobacz pełną wersję : agama brodata
moze mi ktos powiedziec jaki pokarm roslinny, warzywa czy owoce mozna podawac brodaczom bo slyszalem ze nie wszystko co zielone nadaje sie do jedzenie(np salata)
dzieki za pomoc
Chrzaniki
09-03-2014, 11:10
koniczyna, lucerna, mniszek lekarski, trzykrotka
Sałata nie nadaje się do jedzenia bo nie ma prawie wcale wartości odżywczych
Oprócz mniszka lekarskiego czy trzykrotki można podawać brodaczom również zioła, takie jak np. bazylia, melisa, kiełki np. lucerny, marchewkę, akację (przed podaniem wysuszam je jednak, tak że np. z liści akacji robią się chipsy, aby smoki nie miały rozwolnienia:>).
Salata z wyjatkiem braku wartosci odzywczych jest bardzo szkodliwa- zawiera szczawiany (kwasy organiczne), ktore blokuja wchlanianie wapnia do kosci- MBD i krzywica przy karmieniu salata murowane.
Dragonsong
11-03-2014, 05:30
Oprócz sałaty (reszty kapustowatych lepiej też unikać) nie wolno też dawać szczawiu, nie powinno się też przesadzac z pietruszką (można ale w nie za dużych ilościach)
Z pokarmu roślinnego moje brody jedzą:
bazylia
melisa
trzykrotka
koniczyna
mniszek lekarski
natka pietruszki (małe ilości)
pietruszka
marchew
jabłka
gruszki
truskawki
Tylko teraz tak: powinno się dawać przede wszystkim liście - z owocami nie powinno się przesadzać ponieważ mogą u brodaczy spowodowac rozwolnienie (zależy też od osobników) Moim kiedyś podałam winogrona (niewielką ilość)- i więcej tego nie zrobię- bo miały rozwolnienie. Po tym rzeczach które wymieniłam nigdy coś takiego się nie zdarzyło.
Mam pytanie, wiem że nie można dawać agamom sałaty ale słyszałam, że można im dawać kapustę pekińską, czy to prawda??
blackjack
13-03-2014, 12:44
Dragonsong, ale truskawki i ta reszta to tylko liście tak?
Dragonsong
14-03-2014, 10:14
blackjack - proponuje nauczyć się czytać ze zrozumieniem. Widzisz tam słowo "tylko". Napisałam ze przedewszystkim liście........
beyonce - sałata całkiem odpada, kapusta też najlepsza nie jest - wszystkie tego typu rosliny strasznie wciągają toksyny z ziemi i ogólnie nie są najzdrowsze. To sama chemia. Kapustę możesz podać ale naprawde bardzo rzadko i z pewnego źródła - zaby było tam więcej samej kapusty niż nawozów ;)