Zobacz pełną wersję : Zaparowana szyba
AleksanderIII
17-05-2013, 07:35
Mam problem bo w moim terrarium mam ciągle zaparowane szyby, i boję się żę może być zbyt wysoka wilgtność (powinna być 60) oto wymiary terra i otworów wentylacyjnych:
Wysokość 28 cm, długość 45 cm, szerokość 30.
W pokrywie 10 rzędów po jedenaście dziórek o średnicy 4 mm, z przodu nad szybami 2 rzędy po 20 dziurek też 4 mm, i jeszcze także z przodu z obu stron szyby po bokach (z karzdej strony 3 rzędy po 10 dziórek 3 mm.
Czy może być to wina ziemi do kwiatów jako podłoża (tymczasowo), a może jeszcze gips na ścinkach nie wysechł (3 dni).
To chyba wina wszystkiego po trochu.
Ale wentylacji też masz chyba za mało, najlepiej (IMHO) jest wstawić perforowaną blachę ALU, można sobie wtedy regulować wentylację.
To wina małej ilości dziutek przynajmniej połowa powierzchni górnej części (przykrywki) powinna być przykryta przez dziurki . Nie usuwaj dziurek w innych miejscach poprostu dodaj więcej na pokrywie.
Z tego co sie domyślam to nowe terra dopiero co urządzone (3dni) poprostu wsypałeś wilgotne podłoże włączyłeś oświetlenie i/ lub ogrzewanie i (pomijając wywody na temat praw fizyki) to normalny stan rzeczy według mnie powinieneś poczekać jeszcze kilka dni aż warunki w terra się ustabilizują (podłoże przeschnie) i dopiero wtedy gdy nadal będzie coś nie tak "regulować" ogrzewanie, oświetlenie itd.. Wiem ja też zawsze nie mogę sie doczekać aż w dopiero co zrobionym terra zamieszka nowy lokator ale trzeba pamiętać o kilku podstawowych sprawach po wykonaniu terra musi ono dobrze wyschnąć i wywietrzeć potem zakładamy ogrzewanie, oświetlenie sypiemy podłoże i dekorujemy. Kiedy jest juz wszystko gotowe to ustawiamy w upatrzonym miejscu, włączamy i ... czekamy co sie dzieje ale nie kilka minut czy godzin ale czasem nawet kilka dni sprawdzamy temp. max i min w dzień ,w nocy wilgotność w razie potrzeby robimy notatki (bardzo przydają sie na przyszłość przy budowie kolejnych terra) i dopiero gdy jesteśmy pewni że np. ostre słonce świecące przez okno nie nagrzeje nagle powietrza w pokoju powodując automatem wzrost temp w terra do takiej temp która upiecze nam zwierzaka możemy go tam "zameldować".
Co do ziemi do kwiatów to ... kiepsko , to nie jest najlepszy pomysł nawet tymczasowo (w takiej ziemi są różne paskudy takie jak np. roztocza , grzyby itp nawet wyprażenie jej w piekarniku nie załatwia sprawy bo często znajdują sie w niej resztki nawozów, jakaś folia i inne zanieczyszczenia które po podgrzaniu mogą uwalniać toksyczne związki bo często taka ziemia (kupowana w hipermarkecie w ładnym kolorowym woreczku powstaje w wyniku kompostowania odpadów)
Nikomu nie polecam tego podłoża nawet do hodowli świerszczy.
Napisz dla jakiego zwierzaka to terra chętnie pomogę jestem na GG 2135288
Pozdrawiam Venator