Zobacz pełną wersję : moje nowe terra - dylemat co kupić?
uff w końcu skończyłem urządzanie mojego terrarium, najwięcej roboty było z wodospadem a efekt końcowy oceńcie sami, a teraz mam dylemat jakiego zwierzaczka kupić jak myślicie czy pasuje to dla agamki brodatej (a może haremik gekonów lamparcich)
głosujcie a wkrótce zdjęcia nowego mieszkańca mojego terrarium
terra ma 120x50x50
na dnie piasek i kabel grzewczy
roślinki sztuczne
http://www.kret.neostrada.pl/Nowy%20folder%20(7)/IMG_0029.jpg
http://www.kret.neostrada.pl/Nowy%20folder%20(7)/IMG_0027.jpg
http://www.kret.neostrada.pl/Nowy%20folder%20(7)/IMG_0019.jpg
http://www.kret.neostrada.pl/Nowy%20folder%20(7)/IMG_0012.jpg
Wow to mi się podoba dużo przestrzeni życiowej nawet dla gekona . Ale bez przesady z haremem . Jeden - dwa w szczegulności wystarczą . Zależy jak u ciebie z kasą stoi . Ale sądząc po terrarium to nieźle , powodzenia !!
terrarium bardzo ładne. Dużo ładnych roślinek. Troche mało tego na dnie poukładałeś, ale ogólnie jest ok :)
Gekonów lamparcich w terra z wodospadem nie możesz trzymać, z jednego prostego powodu - wilgotność będzie zbyt duża (i nie kłóćcie sie, rozmawiałem na ten temat z wieloma bardzo doświadczonymi terrarystami kiedy sam chciałem zrobić wodospad w terra dla lampartów). Dla agamy brodatej prędzej by mogło być (wymaga ona ok.50-60% wilgotności) chociaż tez niebyłbym do końca pewien. W dodatku nie masz UV-ki, co przy brodaczu jest raczej koniecznością, za względu na jej wybitnie dzienny tryb życia.
Ale jeżeli już zrobiłeś wodospad, to ja proponuje Ci przerobić nieco terrarium i kupić agame błotną.
na błotną zaś zbiornik i wodospad jest za mały, także wysokość nie jest wystarczająca. z czystym sumieniem proponuję brodacza. taki wodospadzik mu nie zaszkodzi. i z autopsji wiem, że brody są zafascynowane wodą we wszelkiej postaci :) tylko koniecznie musisz wstawić swietlówkę 8%UVB.
co do siwtlowki to sa fajne arkadi wkrecane w gwint od zarowki wiec nie trzeba bedzie za duzo grzebac tylko tyle ze koszt to jakies 100-200 zalezy ile sklep narzuci marzy
i wywal piasek lepiej kostke bukowa(suche) lub kokosowa(wilgotne) uzyc
Ja bym nie wywalał piasku :P ładnie wygląda i chyba nie zaszkodzi dla brodacza :D Ja trzymam swoją agamke na piasku i ma sie dobrze :)
Fajne terra, tylko takie "niezdecydowane".
Masz tam piasek, rosliny pustynne, kamienie ect.
A do tego wodospad i kore jako kryjowki. Nie lepiej byloby sie zdecydowac na konkretny typ terra, a nie taki mix robic. Teraz faktycznie bedzie trudno wybrac zwierzaka.
Eno terra może nie jakieś szczyt techniki i marzeń ale efekt po prostu bomba. A tak na marginesie - wszystkie roślinki są żywe czy sztuczne?
piekne terra... Tylko ze rzeczywiscie jak inni sie wypowiadali to jeden wielki mix.
dzięki za miłe opinie
DEXiu wszystkie roslinki są sztuczne
co do wodospadu to zgadzam się z Double i myślę że aż tak wilgotności nie podniesie
mam na oku parę lampartów ale mają 4 tyg czy takie terra nie będzie dla nich za duże myśle że jak wpuszczę te maleństwa to "tyle ich widziano" kryjówek jest tam sporo, jak to jest z gekonami lamparcimi czy siedzą cały dzień w ukryciu czy czasami się pokażą, czy lepiej dozbierać kasy i za cenę 3 lampartów kupić jednego większego brodacza i podziwiać go cały dzień?
co do piasku to słyszałem już tyle opinii na tak i na nie, że sam już zgłupiałem, jednak zostawię piasek odpukać może nic się nie stanie
co do tego mixu to czy terrarium musi koniecznie być idealnym jednym biotopem?
agamy żyją zarówno na pustyni jak i w buszu a także na pograniczu lasów i na skałach z roślinnością, myślę że to terrarium odzwierciedla po trochu wszystkie te strefy i daje możliwość wyboru zwierzęciu ulubionych miejsc czy to wygrzewania się na kamieniu czy kryjówki pod korą
Heh, agamy moze zyja na zroznicowanym terenie, ale ten tern nie jest zroznicowany na powierzchni 1m2.
Ech. Terra nigdy nie będzie za duże. Jedyne co to może być za małe.
darkinvaider
16-05-2013, 14:32
wdg mnie to troche dziwne...zawsze myslalem ze najpierw sie planuje jakie zwierze chcemy chodowac i pod tego zwierzaka budujemy terra uwzgledniajac jego wymagania..a nie odwrotnie . atk na marginesie to ładne terra pozdrawiam
mam prosbe, powiedz mi jak wodospadzik taki sliczny zrobic i jak ten sufit tak na niebiesko blyska???
odp. bardzo prosze na maila.
wlasnie jetsem na etapie tworzenia wnetrza terra wiec tez prosil bym o takiego maila
interesuje mnie ten wodospad czy możesz mi żucić pare fotek na e-meila blue_spyder@wp.pl
Jak juztak wszystkim wysyłąsz te zdjęcia i info, to mi tez możesz :] A tak w ogóle to terra wyszło ci ekxtra, pomimo że rzeczywiście zrobiłeś troche mixerek.