Zobacz pełną wersję : oswajanie anolisów
jak należy oswajać anoliski zielone ??????
Ciapek_anolis
30-11-2013, 13:35
najpierw przyzwyczajac do swojej obecności przy terra
póxniej wkładać dłoń do terra żeby jaszczurka sie przyzwyczajała
nastepnie probowac karmic ją z reki
póxniej powiina niezwracać uwagi na twoja obecność przy terra czy "w terra"
można je później wyciągać z terra jak się wtedy zachowują
Ciapek_anolis
30-11-2013, 14:11
nie nalezy anolisów wyciągać z terra.Sa to jaszczurki które słuza doobserwacji. Przy wyciagnięciu zapewne Ci zwieja , sa bardzo szybkie, zwinne i sprytne , a jak sie gdzies schowaja w domu to koniec... Mozesz je także łatwo uszkodzić bo sa bardzo delikatne
przesadzasz troche.wyjmowanie je z terra jest kluczem do ich oswojenia,Musisz brac dosc czesto na rece i pomalu wyciagac z terra,tak ze jak beda skakac to do terra a nie gdzies na meble czy co tam blisko terra masz.
Ciapek_anolis
30-11-2013, 15:59
ale te jaszczurki xle znosza wyjmowanie z terra ! Co innego brodasz czy legwan zielony....
a co im sie wtedy dzieje??.Ja wyjmuje je z terra normalnie i nic sie nie dzieje.Ciapek przesadzasz!!
majusia10
01-12-2013, 05:31
ja uwazam ze ciapek nie przesadza... moze jaca trafily Ci sie jakies bardzooo spokojne osobniki, ktore wyjatkowo sie do Ciebie przyzwyczaily... generalnie anolisy sa jaszczurkami tylko do obserwacji i jesli Tobie udalo sie w jakims tam stopniu oswoic to good ale nie radze dawac takich rad niedoswiadczonym terrarystom, ktorzy poprostu moga zrobic sobie i gadom krzywde - anolis w duzym stresie odrzuci ogon, proba brania go na rece moze sie skonczyc "urazem" do ludzi i takie tam....
jak chce sie miec oswojona jaszczurke to brodacza proponuje i tyle....
Ciapek_anolis
01-12-2013, 05:34
słyszałem o przypadkach połamania anolisow, przy probie nachalnego wyciagania ich z terra
Pituophis
01-12-2013, 08:10
Po co wyciągać? Biednemu, przerażonemu anoliskowi nawet palec wydaje się potworem, a co dopiero cała ręka... Takich małych jaszczurek nie bierze się do ręki bez koniecznej potrzeby.
Ja czasem biore anoliski ale tylko na takiej zasadzie, że kusze je owadem i one same wskakują na rękę, a kiedy chcą to zeskakują. Czasem ganiają za owadem w pensecie po całym terra (na zewnątrz), a keidy go złapią to szybko wracają do środka :) Przy łąpaniu na siłe wyraźnie się stresują. Robie to tylko w razie konieczności.
mój jest narazie do takiego stopnia oswojony że jak spokojnie wkładam ręke do terra do da się nawet delikatnie dotknąc a poza tym podoba mi sie jak lata za świerszczem który spokojnie wędruje po mojej dłoni czy on jest już jakoś oswojony????
no mi sie wydaje że jak na anolisa to już całkiem dużo, ale jestem "zielony" jeśli chodzi o te jaszczurki wiec moge sie mylic