PDA

Zobacz pełną wersję : oswajanie anolisów

kudłaty
30-11-2013, 13:26
jak należy oswajać anoliski zielone ??????

Ciapek_anolis
30-11-2013, 13:35
najpierw przyzwyczajac do swojej obecności przy terra
póxniej wkładać dłoń do terra żeby jaszczurka sie przyzwyczajała
nastepnie probowac karmic ją z reki
póxniej powiina niezwracać uwagi na twoja obecność przy terra czy "w terra"

kudłaty
30-11-2013, 13:46
można je później wyciągać z terra jak się wtedy zachowują

Ciapek_anolis
30-11-2013, 14:11
nie nalezy anolisów wyciągać z terra.Sa to jaszczurki które słuza doobserwacji. Przy wyciagnięciu zapewne Ci zwieja , sa bardzo szybkie, zwinne i sprytne , a jak sie gdzies schowaja w domu to koniec... Mozesz je także łatwo uszkodzić bo sa bardzo delikatne

Jaca16
30-11-2013, 15:33
przesadzasz troche.wyjmowanie je z terra jest kluczem do ich oswojenia,Musisz brac dosc czesto na rece i pomalu wyciagac z terra,tak ze jak beda skakac to do terra a nie gdzies na meble czy co tam blisko terra masz.

Ciapek_anolis
30-11-2013, 15:59
ale te jaszczurki xle znosza wyjmowanie z terra ! Co innego brodasz czy legwan zielony....

Jaca16
01-12-2013, 04:21
a co im sie wtedy dzieje??.Ja wyjmuje je z terra normalnie i nic sie nie dzieje.Ciapek przesadzasz!!

majusia10
01-12-2013, 05:31
ja uwazam ze ciapek nie przesadza... moze jaca trafily Ci sie jakies bardzooo spokojne osobniki, ktore wyjatkowo sie do Ciebie przyzwyczaily... generalnie anolisy sa jaszczurkami tylko do obserwacji i jesli Tobie udalo sie w jakims tam stopniu oswoic to good ale nie radze dawac takich rad niedoswiadczonym terrarystom, ktorzy poprostu moga zrobic sobie i gadom krzywde - anolis w duzym stresie odrzuci ogon, proba brania go na rece moze sie skonczyc "urazem" do ludzi i takie tam....

jak chce sie miec oswojona jaszczurke to brodacza proponuje i tyle....

Ciapek_anolis
01-12-2013, 05:34
słyszałem o przypadkach połamania anolisow, przy probie nachalnego wyciagania ich z terra

Pituophis
01-12-2013, 08:10
Po co wyciągać? Biednemu, przerażonemu anoliskowi nawet palec wydaje się potworem, a co dopiero cała ręka... Takich małych jaszczurek nie bierze się do ręki bez koniecznej potrzeby.

AGAM
01-12-2013, 13:24
Ja czasem biore anoliski ale tylko na takiej zasadzie, że kusze je owadem i one same wskakują na rękę, a kiedy chcą to zeskakują. Czasem ganiają za owadem w pensecie po całym terra (na zewnątrz), a keidy go złapią to szybko wracają do środka :) Przy łąpaniu na siłe wyraźnie się stresują. Robie to tylko w razie konieczności.

kudłaty
04-12-2013, 13:22
mój jest narazie do takiego stopnia oswojony że jak spokojnie wkładam ręke do terra do da się nawet delikatnie dotknąc a poza tym podoba mi sie jak lata za świerszczem który spokojnie wędruje po mojej dłoni czy on jest już jakoś oswojony????

Plutoo
05-12-2013, 13:32
no mi sie wydaje że jak na anolisa to już całkiem dużo, ale jestem "zielony" jeśli chodzi o te jaszczurki wiec moge sie mylic

42d3e78f26a4b20d412==