Zobacz pełną wersję : Bazyliszek
Czy ktoś z was hoduje lub hodował bazyliszka płatkogłowego? Może cie podać najczęstsze problemy które pojawiają się przy hodowli tego gatunku.(w opisie jest napisane tylko że są wrażliwe na stres, a nic o horobach itp. nie ma)
ja choduje bazyliszka pregowanego ale te gatunki zachowanie maja bardzo podobne . sa bardzo płochliwe i nie nadaja sie do czestych trzyman na rekach w dodatku maja tendencje do rozbijania sobie pysków o sciany terrarium.
ale czy ich hodowla nie przysparza większych problemów oprócz tego ze wymaga dużo pracy??
nie . uwazam ze bazyliszki maja bardzo ciekawy wyglad i jesli sie zapewni im wszystkie niezbedne warunki (patrz opis)to mysle ze nie sa bardzo wymagajace. ale musisz go chronic od stresu.
dzięki ci Pingwin. Chyba się zdecyduje na tego gada.
nie ma sprawy :) poza tym bazyliszek płatkogłowy jest moim zdaniem ładniejszy niz pregowany wiec bardzo ci go polecam . powodzenia w hodowli.
dzięki i jeszcze jedno czy moge go na 2 dni bez opieki zostawić oczywiście podrośniętego, ponieważ często w weekendy wyjeżdżam.
jasne na dwa dni spokojnie , ja nieraz wyjezdzam i musze mojego zostawiac nawet na kilkanascie dni.tylko go nakarm przed wyjazdem i zostaw mu duzo wody.
A jakie są ich ceny. Ja w Poznaniu widziałem z bodajże 270 zł gdzieś tak ok 30 cm, czy to drogo??
nie mysle iz jestb to chyba dosc dobra cena . mój (pregowany)kosztował 250zł . a płatkogłowy jest ładniej ubarwiony i ma wieksze ozdoby(płatki)wiec jest troche drozszy. mysle iz to dobra cena.
KORSAKOW
15-11-2013, 07:46
tak w ramach marudzenie wspomne o tym że gady te wymagają duuużych terrariów, i często zdażają sie problemy z zatrzymaniem jaj, problemy z bazylami to tak jaby broblemy z błotniakami i legwanami w jednym ;-)
Gadzinka
18-11-2013, 16:52
http://www.terrarium.com.pl/artykuly/doswiadczenia.php?id=1 tu masz fajny artykuł o bazyliszkach,warto przeczytać