Zobacz pełną wersję : waran stepowy - wylinka
jak to jest ze zrzucaniem skóry u waranów stepowych? mój waranek (około 30 cm) zrzucił skóre z głowy i przednich łap i reszta dalej jest ze starą skurą, jest juz tak kilkanaście dni, czy to normalne czy moze mam coś robić?
to jego pierwsza wylinka u mnie i troche mnie to zmartwiło, waran ma bardzo dobry apetyt
nic sie nie martw wrana rzuca skure nie regularnie to normalne :)
no to jestem spokojny :) dzięki :)
Bartek_12
13-07-2013, 07:27
No to masz poważny kłapot hoduję lamparciego i wiem o nim prawie wszystko natychmiast spryskaj wodą te części ciała z których nie chce zejść wylinka.
Aby zrzucić wylinkę gek musi mieć kamienie w terrarium, by mógł się o nie ocierać ( wtedy zrzuci wylinkę). Nie wolno zdzierać samemu wylinki. Jeżeli to nie pomoże szybko zkontaktuj się z weterynarzem. W przeciwnym razie twój gek albo zdechnie albo bę dzie inwalidą. Najpierw spróbuj go spryskać wodą ( rób to bardzo często, woda mu nie zaszkodzi.
chłopie przeczytaj jeszcze raz temat, ok? :) no ale dzieki za zainteresowanie :-)
nic sie nie martw warany tak majom muj zrzuca skure nawet 3 tygodnie tylko ze ma 70 cm