Zobacz pełną wersję : bazyliszek
maciek k
13-05-2013, 14:38
chcialem sie dowiedziec jak od kuchni< bez skojarzen z gastronomią> wyglada hodowla bazyliszkow platkoglowych , czy to zwierzeta o usposobieniu potulnych legwanow czy sa plochliwe i konkretnie jaki pokarm przyjmuja<czy moze byc nieruchomy>, w jakich proporcjach miesny z roslinnym i jaka maja tolerancje temperaturową, no i najwazniejsze dlaczego warto je hodowac; z gory dziekuje
Marcin Kranc (Shazzy)
13-05-2013, 18:52
no to są zwierzaki co nie maja za duzo i za czesto gosci plochliwe bardzo nawet dorosle czasami zjedza z reki ale nastepengo dnai wystraszony zmoe zabic sie o sciane kogos kto karmil go 2 lata to tak w skrocie w sumie piekne zwierzeta polecalbym tylko doswiadczonym hodowca i wytrwalym najlepiej zeby mialy spore terra czy tez paludarium:D
chcialem polaczyc hodowle wlasnie nich z chodowla agam blotnych ale postanowilem ustawic sie na tylko jeden gatunek agamy moze potem ze 2 toke
dr Robert
14-05-2013, 08:47
Przynajmniej część informacji jest do znalezienia w opisie gatunku:
http://terrarium.com.pl/bazyliszekplatkoglowy.php
maciek k
15-05-2013, 00:56
nie chodzilo mnie co prawda o taka sucha wiedze , bo z doswiadczenia wiem ze takie artykuly trzeba zaktalizowac wlasnymi przejsciami , ale dzieki
maciek k
15-05-2013, 00:57
to bylo odnosnie linku
dr Robert
15-05-2013, 01:36
Mam jednak wrażenie, że nie czytałeś opisu lub masz problemy z jego odbiorem (ale to nie wyjątek). To nie tylko sucha wiedza (chyba nie wiesz co to znaczy "sucha wiedza" :)) bo ten gatunek z przerwami mam od jakiś 10 lat i umieściłem tam sporo uwag "od siebie".
Ale dziękuję za recenzję tego co napisałem, akurat w tym opisie są odpowiedzi na zadane tu pytania. Zadałem sobie ten trud i przeczytałem opis jeszcze raz. Pytasz czy są płochliwe czy potulne baranki - polecam np. pierwsze zdanie w "uwagach", a o żywieniu jest dość obszerny rozdział z bardzo konkretnymi, wymienionymi pokarmami z którego i tak najważniejsze jest zdanie: "Spożywanie różnych typów pokarmów ma bardzo indywidualny charakter". Są więc takie, które jedzą owoce kilka razy w tygodniu oraz takie, które nie robią tego nigdy w życiu (raczej większość). Ale to generalnie zwierzęta owadożerne, a nie roślinożercy.
maciek k
16-05-2013, 01:55
ok w takim razie zwracam honor , ; jednak poczytalem sobie na tym samym portalu opis zolwia jaszczurowatego a sam takie posiadam od paru lat i powiem Ci ze to jest dramat , co ludzie pisza o tych zwierzetach. jezeli mam czytac przeklad jakiejs angielskiej strony to wole sam sobie czasami potlumaczyc , posdr; a co do znaczenia slow to mysle ze juz sobie wszystko wyjasnilismy:)
Z całym szacunkiem Panie doktorze ale wymiary tych terrariów są bardzo małe .
Ja dla swoich błotnych robie terrarium 2x2x1 metr i dla bazyliszkow tez zalecał bym podobne wymiary ! Nie wyobrażam sobie takich 3 jaszczurek jakimi są bazyliszki w terrarium 100x45x170 (chyba taki wymiar był tam podany ) nie mniej jednak kazde inne mniejsze od 2x2x1 jest na pewno za małe
dr Robert
16-05-2013, 15:27
Proponuję zwrócić uwagę na pierwsze zdanie - cytat z opisu:
"Bazyliszki ze względu na swoją wielkość i usposobienie potrzebują bardzo obszernego terrarium, które praktycznie nigdy nie jest za duże. Jes (1994) proponuje wymiary: 90/90/120 dla samca i trzech samic, Köhler (1999): 150/80/180 cm, Kober (1998): 170/80/115 cm, autor niniejszego opracowania hoduje swoje bazyliszki w terrarium o wymiarach 100/45/150 cm."
I cytat z innego miejsca opisu:
"Szczególnie korzystna byłaby szklarnia z tropikalnym, wilgotnym mikroklimatem, silnie zarośnięta i zaopatrzona w duży basen.".
Sprawa wielkości jest najczęściej sprawą naszych możliwości (finansowych, lokalowych itp). I jest niestety kompromisem między tymi możliwościami a potrzebami zwierząt. W tym przypadku nie sądzę, abym polecał terraria zbyt małe, zwłaszcza, że piszę wyraźnie, dla żadne "praktycznie nie jest za duże". Ludzie pytają o wymiary minimalne i myślę, że takie właśnie podałem powołując się zresztą na czołowych niemieckich hodowców Iguanidae (Kober, Köhler). W porówniu z wymiarami polecanymi w opisach gatunków na tym forum przez innych autorów lub też śledząc w jakich terrariach ludzie przetrzymują różne często wymagające przestrzeni gatunków lub przynajmniej próbują przetrzymywać akurat (pytania w stylu "czy jaszczurkę x można trzymać w terrarium 30x20x30 cm ?") zaproponowane wymiary dla bazyliszków nie uznałbym za zatrważająco małe.
Przykro mi, za opis żółwia jaszczurowate i innych gatunków, których nie pisałem nie odpowiadam :). Nie każdy zna angielski i pewnie ta strona jest dla tych co nie znają :), bo jest przecież po polsku. Poza tym każdy i tak wie, że najlepsza literatura terra na świecie jest po niemiecku :).
maciek k
17-05-2013, 03:46
nie chce sie przekomarzac w nieskonczonosc ale z takim tytulem powinien Pan wiedziec , ze "najlepsza" to pojecie wzgledne, szczegolnie zwazajac na takie bledy jakie niemieccy "hodowcy" popelniaja wciskajac zwierzeta do malych pudelek ,mierzac co do centymetra gabaryty skrajnosci. tu nie o to chodzi, i wlasnie probuje dowiedziec sie jakie sa doswiadczenia innych rodzimych terrarystow, troche odwagi w siebie a nie w zaodrzanskich braci ; ps niczyich dokonan nie podwazam ,ja je tylko konfrontuje, bo tu chyba o taką dyskusje chodzi, pozdrawiam
dr Robert
17-05-2013, 04:29
Tytuł niczego nie dowodzi :). Oczywiście ja też chetnie poznałbym opinię rodzimych terrarystów hodujacych bazyliszki, ale się nie odzywają :). Proponuję wiecej poczytać literatury terrarystycznej np. niemieckiej i amerykańskiej, ewentualnie odwiedzić paru hodowców i zobaczyć kto "wciska zwierzęta do małych pudełek". Chyba nie ten kierunek, akurat Niemcy stosują największe terraria.
jWitam ja posiadam parke takich bazylow mowie wam dranie jak nie wiem to co napisal dr robert w 99% sie sprawdza moje naleza do tych co zjadaj owoce roslinki ale przedewsytskim swierszcze muchy oseki mysie sa plchochliwe nawet bardzo a zarem wdzieczne i piekne z wygladu osobicie polcema zakup ... !!!
pozdrawiam