Zobacz pełną wersję : legwan obrożny
Nephentes_Hybrida
02-05-2013, 12:07
powinienem dac : piasek czy torf ??
okrągłe kamienie czy płaskie ??
jakies rośliny czy bez rośliny
gałąź czy bez gałęzi
co polecacie ?? ja mam juz plan w myślacg, ale chciałbym poznać wasz :)
http://terrarium.com.pl/legwanobrozny.php , http://www.terrarystyka.com.pl/opisy.php?id=20030415210917&level=20020702211157
KORSAKOW
02-05-2013, 12:37
pozatym wpisz nazwę łacińską bo jako obrożny sprzedaje się zarówno collarisy jak i hispidusy
Nephentes_Hybrida
02-05-2013, 14:01
czytałem te opisy, ale chciałbym się dowiedzieć o nim czegoś od fachowców :P
iguana_12
02-05-2013, 15:12
1. Drobny piasek
2. kamienie plaskie czy okrgle to bez róznicy, moga byc takie i takie
3. rosliny pustynne moga byc
4. moze byc galaz, ale lepszy byl by jakis fajny korzen
KORSAKOW
03-05-2013, 13:20
piasek to moim zdaniem kiepski pomysł, ale N_H daj nam łacińską nazwe jaszczurki która chcesz sobie sprawić! bo my dalej nie iwemy o jaką ci chodzi
Nephentes_Hybrida
04-05-2013, 03:59
Crotaphytus collaris
KORSAKOW
04-05-2013, 09:36
uuuuuu....
Powodzenia ci życzę, będzie ci potrzebne, z dwuletnim doświadczeniem w czynnej terrarystyce ja się nie podjąłem collarisa, którego zakup też rozważałem...
do bardzo delikatna jaszczurka, cieżko przechodzi transport a nie wydaje mi się żeby ktoś miał ich "zapas" w kraju, więc jak zamówisz to będą sprowadzać, wieć licz sie z tym że dostaniesz zwierze 28 dni po transporcie...
od kogo chcesz kupić tą jaszczurkę? z ciekawosci pytam
korsakow czemu sie nie podjales? trudna jaszczurka? nie zauwazylam:) mimo tego ze czasami jej szajba odbija i potragfi pogryzc to bardzo wdzieczne zwierze, ktore biega za wlascicielem jak jest puszczane wolno-przynajmniej moje malenstwo. :) delikatna? chyba tylko dlatego ze jest mala i niepozorna :) skubana skacze na ok.50cm wzwyz z miejsca i spada z takiej samej wysokosci czasami goniac za swierszczem. ;] kwestia niefajna jest to ze jest bardzo plochliwa i dlugo trzeba czekac zeby nie zaczynala skakac jak szalona po terra (co sie wiaze z obiciem pyszczka nawet jak sciany sa wylozone korkiem:/ ) jak podchodzi wlasciciel.. rzeczywisice zle znosza tranposrt :/ moja legwanica (szczytne okreslenie jak na jaszczurkie 30cm:P ) zle znosi nawet 20 minutowe przejazdy do weterynarza :( faktycznie malo ich na rynku. a sprowadzac raczej chyba nie.. bo slyszalam ze tylko 2na5 osobniokow przezywaja transport dluzszy niz 5-7h :/ (nie wiem czy to prawda, ale wiem jak moje zwierze reaguje nawet na krotkie trzesienie i przewoz). aha i piasek. nic sie nie dzieje jak na nim sa o ile tylko zapewnisz im odpowiednia dawke witamin i wapnia-czytaj Sera reptimineralC 2x w tyg. :) to by bylo na tyle ;) mimo wszystko polecam zwierzaka bo sa fantastyczne :)
KORSAKOW
08-05-2013, 03:20
Noelko, ona są super i ja o tym wiem, tylko że jeśli je chcieć kupić to trzeba zamówić, i zostaną one dopiero sprowadzone (nie wiem czy ktoś ma je "na stanie") a kupowanie tej jaszczurki po kwarantannie jest moim zdaniem bardzo ryzykowne, zwłaszcza dla początkującego terrarysty, znam opinie o tych jaszczurkach kilku osób które o handlu egzoatami wiedzą dużo, zgodnie twierdzą że to kłopotliwe jaszczury, największym problemem będzie na Hybridy zdobycie silnych, zdrowych zwierzaków, dlatego też spytałem od kogo ma zamiar je kupić...
ok, to zle zrozumialam posta :) sorki ;) ps. w gdyni jeden jest "na stanie" w zoologiku :)