Zobacz pełną wersję : Jakiej płci jest moja agamka (szybko)
Jakiej płci jest moja agamka potrzebuje odpowiedź do soboty (na giełzie chce kupic przeciwnej płci)
-Agamka błotna ma 51cm,
-u mnie jest równy rok, a jak ją kupiełm to miała 23cm czyli można wywnioskowac, ze ma ok. 2 lat
-ma witaminy i wapno +uv (uvb, uva)
-jest dobrze karmiona (dieta wmiarę zróżnicowana)
do załącznika dałem zdjecie ale jest bardzo niewyraźne nic z niego nieweynioskujecie chyba
James, agama jest jeszcze młoda,a zdjęcie rzeczywiście dość mało wyraziste.
Wstępnie oceniałbym ostrożnie jako samica (choć brak odniesienia wielkości).Widzę,że sam też tak oceniasz (0.1)
Popatrz na głowę-u samca masywniejsz,większy grzebień i "kark",większe podgardle.Kolory też bardziej intensywne.Ale trudno opiniować z tego zdjęcia i z osobnika młodocianego.Może przed giełdą zajrzysz do Zoo i łatwiej ocenisz.Lepiej nie spiesz się; jeżeli trafią Ci się dwa samce,to problem gotowy (pomijam wydatek).Później trudno będzie się rozstać,a to nieuniknione (jak i u legwanów).
życzę cierpliwości i właściwej oceny
Piotr
Na 99% to samica rozmawaiłem z kolegą któy ma agame młodszą o pare miesięcy i ma ok.63cm, a moja jest strasza i ma 51 to jest samica. Ale wolałbym aby ktoś to potwierdził. Moim zdaniem to nie jest "młodziak" tylko samica zobacz do załacznika i porównaj.
Zdjęcie jest zapożyczone z innej strony, a agama ta mniejsza (samica) wygląda identycznie jak moja.
Jęsli nikt do soboty niepotwierdzi mojego zdania kupie drugą samice.
James,nie spieram się,czy to "młodziak".Jestem tylko ostrożny wydając jakąś opinię na podst.tego zdjęcia.Ostatni załącznik jest świetnym porównaniem-para.
To,że twoja jest starsza i mniejsza nie musi świadczyć o samicy; warunki utrzymania i żywienia mają tu zdecydowany wpływ.Ale ponownie skłaniam się do opinii,że to samica.Drugiego osobnika kup będąc przekonanym o płci obecnego (chyba,że warunki pozwalają Ci na duże terrarium dla grupy).
szwedzki
26-10-2012, 11:40
jak dla mnie to samica... to poprostu widać..
pzdr
Tez stawiam na samice, na samca zbyt subtelny wyglad.
A skad bedziesz wiedzial jaka plec kupujesz? Czy to bedzie dorosla agama?
Pozdrwaiam i zycze udanych zakupow.
Stawiam że to samica i jak kupie drugą to już niebędzie mnie to "obchodziło" co to za płeć :) dwie samice moga być razem i parka tez moze byc. Jedynie będzie źle gdy kupię samca a moja niedoszła samica okaże sie samcem.
ps. najlepiej kupie na giełdzie samice ale jak niebędzie to sie pomyśli i popyta hodowców.