Zobacz pełną wersję : Płeć Kameleona Jemieńskiego
Jestem początkującym terrarystą i nie do końca wiem jak określić płeć mojego kameleonka.Wiem tylko tyle ,że samce mają większy "hełm".Tak naprawdę to wolałbym żeby to był samiec bo są większe i pewnie zrobiłby na mnie większe wrażenie.Proszę o pomoc.
dr Robert
11-04-2012, 10:43
Akurat u jemeńskiego okreslenie płci mozliwe jest nawet tuz po wylegu. Samce mają wyrostek na tylnych kończynach w miejscu gdzie schodzą się palce obejmujące gałąź z prawej i lewej strony. Jak widomo gekony mają zrośniete palce tak, ze tworza obejmę i właśnie na tylnej powierzchni tylnych kończyn tej obejmy jest wyrostek. Trzeba obejrzeć z boku tylną łapę kameleona i zobaczyć czy coś do tyłu sterczy w miejscu zginania łapki. To dość trudne do opisania, lepsze byłoby zdjęcie lub rysunek, ale nie mam nic pod ręką.
Wielkie dzięki.Jednak coś tam sterczy-hehe.
Jesli jestes poczatkowym terrarysta to proponowal bym ci nie kupowac kameleona! Za zbyt delikatne jak na pierwszy raz pozatym sa drgie w utrzymaniu pod wzgledem jedzenia i podatne na krzywice.
Ten wyrostek to tak jak np. kciuk:)
Black ma racje. Kameleony są bardzo delikatne i nie są polecane początkującym terrarystą. Ale Balck wydaje mi sie że on juz go kupił :/ Mam tylko nadzieje że dokładnie przemyślał swoją decyzję i przygotował sie najlepiej jak sie tylko da. bobek34 pamiętaj że to jest żywe stworzonko! Jeden z forumowiczów ma takie fajne motto: "Pamiętaj terrarysto młody - nie kupuj zwierza z powodu mody!". Jeżeli kupiłeś sobie kameleona bo zobaczyłeś go u kolegi/koleżanki/znajomych i też dostałeś "chcicy" to uważaj żeby nie był to "słomiany zapał". Nie traktuj tego jako chamskiej wypowiedzi, ani nie patrz na to w ten sposób że Ci zazdroszcze albo coś w tym stylu i dlatego wypisuje takie gupoty. Sam zostałem zarażony terrarystyką od kumpla, jednak nie poszedłem i nie kupiłem na następny dzien terrarium i zwierzaka lecz najpierw przez prawie 3mies zdobywałem tyle inf ile sie tylko dało na jego temat.... Sorx że taki esey ale tak mnie wzięło jakoś ;). W każdym razie życzę Ci powodzenia :)
Nie powiem zebym zrobil tak jak sie powino: najpierw wiedza potem terrarium i zwierzak. W zoologi obracam sie od dziecinstwa a w terrarystyce od ponad roku. Wszystko rozwinelo sie przez to ze do sklepu w ktorym mialem okazje pracowac przyjecham malutki kameleon jemenski 6-7cm z ogonkiem. Tak bylo mi zal ze wziolem go po tygodniu bo patrzac na ludzi jak porzadali go zwrokiem to bylo mi szkoda:( Tydzien jaki spedzil w sklepie byl dla mnie czasem przemyslen: Co i jak, jakie terra, co je, jak wyglada i wszystko co powinienem wiedziec (tu chcial bym podziekowac Alicji za wprowadzenie mnie w ten swiat). Zwierzaka mialem przez pare dni w Fauna Box a potem dostalem terra. od kolezanki ktora miala kameleona (ze statku zakup od miejscowych handlazy). Terra. nie bylo duze ale jak dla kamki w sam raz. Po miesiacu/dwuch zbudowalem juz wlasne terra. tak duze jak tylko moglem. Zbudowalem terra. o wymiarach 60x50x90 (dlug. szer. wys.) z boczna wentylacja.
Ps. W zalaczniku foto mojego terra. Odrazu odpowiedz na drugi post dla bobek34.
Powyszy post ma sugerowac iz nie ma sesu napalac sie na zwierzaka tylko ze chciwosc przyslania rozum! Postapilem igiotycznie biorac go do domu a z drugiej str. uratowalem mu byc moze zycie?! Bobek34 nie sugeruj sie tym ze ja tak zrobilem i ty tez tak mozesz bo jesli zmarnujesz zwierzaka tylko dla tego ze sobie powiesz co tam. Jesli chcesz kameleona przeczytaj/poszukaj/przemysl/przelicz i wtedy zastanow sie czy chcesz go napewno. Byc moze bedziesz dobrym hodowca a moze kiepskim i wtedy radzil bym ci zaczac od bardziej wytrzymalszych jaszczurek jak anolisy zielone:) Nie chce zebys zle nas forowiczow zrozumial ale siedzac tu na forum duzo czytamy glupot ludzkich:(
Prosze przemysl to!!!
sorki ze troche zeszlem z tematu;) Prosze o wyrozumialosc:p
Dzięki Black za twoją wiadomość i nic nie szkodzi że zeszłeś z tematu.Ja też kiedyś do kogoś mówiłem coś podobnego.To co mówiłem że jestem początkujący oznaczało że jestem początkujący w świecie jaszczurek.Wcześniej posiadałem kraba i ptasznika.Niestety ale jest tak jak mówił MareQ.Dostałem "chcicy"na zwierzaka.Obiecuje że bede dobrym terrarystą i zadbam o mojego Leona.Dzięki wam wszystkim.
Dzieki xol:) Bobek34 obiecuj mi ze jak nie bedziesz o niego dbal bo urwe ci glowe! :p skad jestes? Nie to zebym mial ci urwac glowe tylko poszykuje samca dla mojej pani;) Ile ma cm? i jak plec? Dowiedziales sie juz?
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
3City
gg1653654
Nie pozostaje mi nic innego jak życzyć Ci powodzenia :) I dołanczam sie do "groźby" Black'a - jak sie bedziesz nim źle zajmował to huh.... :P
Black próbowałem z Tobą pogadać na GG ale się nie odzywałeś.Co do mojego Kameleona to jest to samiec i ma 22cm.
gg 4004777