Zobacz pełną wersję : Wiatraczek do terrarium
misadam666
12-03-2013, 14:42
co sądzicie, jakbym zainstalował w górnej pokrywie akwaterrarium (dla pończochy)wiatraczek taki jak z komputera do procesora, żeby wywiewał wilgoć? Chodzi o to że szyby od akwarium strasznie mi zaparowują, z tego snuję wniosek, że jest zbyt wilgotno a nie chciałbym aby dostał jakiejś choroby skóry
Zamontuj higrometr... jeśli wilgotność będzie za wysoka możesz uzyć wiatraka. Ale uważaj zeby przez niego nie zrobił się przeciąg w terrarium bo węzowi to może zaszkodzić...
uwazaj tez zeby waz nie wlozyl glowy do wiatraka :)
najlepiej to kup ten wiatrak zasilanie i zrob regulator obrotow wiatraka na scalku NE555 bardzo prosta konstrukcja skonstruowana wlasnie do wiatrakow komputerowych. to bedzie najlepsze rozwiaznaie
Ja używałem wentylatorka w akwaterrarium z małymi zbożówkami, z tym ze uzywałem go w innym celu - nawiewał świerze powietrze do środka tuz przy zarówce troche ją schładzając (a raczej plastykową pokrywę). Ale był to chyba najmniejszy z możliwych wentylatorków - taki na 5V wymontowany z nagrywarki CD-RW (o średnicy ok. 24mm) ale i tak musiałem go trzymac na niższym napięciu bo strasznie spadała wilgotność i wzrastała temp.
ja polecam jednak regulator bys niemusial doierac wiatraczka do wilgotnosci tylko doberasz obroty do wilgotnosci
ale na musiałbyś przy okazji zrobić więcej otworów wentylacyjnych jeżeli wiatrak miałby wyciągać powietrze z wilgocią z terrarium.Poza tym czytałem że wtedy będzie wystarczający przeciąg żeby wąż zachorował na zapalenie płuc.Więc odradzam wiatrak.
u mnie było to tak ze to swierze powietrze wlatywało do akwa/terra juz podgrzane przez zarówke, no i nikt nie mowi przeciez o wentylatorze od zasilasza komputerowego bo tamtym to mozna sciólke wydmuchac z terra :).
Tak jak napisał farmer najlepiej zastosyj reg. obrotów (ja wstawilem poprostu odpowiedni potencjometr)
PS. a hygrometr kup swoją drogą