Zobacz pełną wersję : Pokarm łąkowy
Witam,
poza zimą chciałbym karmić camela "naturalnym" pokarmem z łąk.
Na tym forum, i nie tylko, przewijają się ostrzeżenia o tym, że pokarm
złowiony na łące może mieć roztocza lub inne "dziadostwo" szkodliwe
dla gadzinek.
Czy takie "zanieczyszczenia" pokarmu łatwo stwierdzić (? np. okiem ?) ?
Czy macie wypróbowany sposób na to, aby pokarm "odpluskwić",
jeśli nie jest czysty ???
dr Robert
17-02-2012, 04:07
Zagrożenie jest tak niewielkie, że nie ma się co nim przejmować. W naturze gady nie mają "aniołów stróżów", a pochodząc zwykle ze stref cieplejszych niż nasza mają tam więcej możliwości złapania pasożytów. Na pewno znacznie mniej jest u nas bezkręgowców będących nosicielami szkodliwych dla gadów żyjątek bo mamy niewiele gadów. Większym zagrożeniem jest "robactwo" przywleczone razem z gadem pochodzącym z odłowu.
A pokarm z łąki jest najlepszy bo najbardziej przypomina ten zjadany w naturze; różne gatunki szarańczaków, motyli, pająków, pluskwiaków.... pycha :)
Niestety zawsze jest ryzyko. Oprócz roztoczy są jeszcze pasożytnicze nicienie, których raczej nie zobaczysz gdyż są w "srodku" pokarmu. Nie wiem na ile mogą zaszkodzic one kamkowi ale owadom (modliszkom) mogą.
Pozdrawiam
Jak trafisz na konika polnego wypchanego "robakiem" to mi go przyslij, bo jak kiedys mi sie taki trafil, to polecial do smieci-niestety, a teraz by sie przydal. To wyglada ja 1.5m cienkiego sznurka szczelnie wypelniajace calego owada;) niech zyja drucience;)