Zobacz pełną wersję : Anolis przestał jeść, je tylko mączniki
tak jak napisałem nie wiem co się dzieje z moim anolisem on praktycznie przestał jeść jje tylko mączniki nic wiecej go nawet nie interesuje a ostatnio tzn od jakichś 2 tygodni praktycznie przestał jeść zjadł w poprzedni poniedziałek(dziś piątek) jednego robala i nic więcej. czy to jest normalne o tej porze roku czy mam się martwić poradzcie coś
Kurcze, ja sama nie wiem czy to jest normalne. Mam od 2 dni szyszkowca,ktorego wzielam z poprzedniego miejsca pobytu,gdzie byl karmiony tylko maczniakami!Chcialam mu dawac swierszcze,bo to ponoc niezdrowo same maczniaki,ale on niestety nic nie je.Co gorsza nie rusza sie z miejsca (jedynie czasem obroci sie o 180st (raz na dobe).Nie wiem czy mam mu zaczac dawac maczniaki(moze sie do nich po prostu przyzwyczail) czy odczekac jeszcze (moze jest najedzony, lub zestresowany zmiana miejsca)...
Byc moze maczniaki zaczopowaly mu przewod pokarmowy.
Jesli nie chce jesc nic poza maczniakami, trzeba go przeglodzic z tydzien i podac swierszcze, albo muchy
Mark0wy
a jak mu rzeczywiście zaczopowały przewód pokarmowy, to co sie robi w takich przypadkach ??? Bo chyba nie lewatywe ;-))
Maczniak nie powinien być głównym pokarmem anolisa. Było już tu o tym pisane. Może być dodatkiem dla urozmaicenia diety. Należy jednak wówczas wybierać raczej białe mączniaki prosto po wylince. Są wówczas miękkie i łatwiejsze do strawienia.
Jeżeli doszło do zaczopowania przewodu pokarmowego polecam kontakt z dr J.Z. Moze cos pomoże. Konsultacja z pewnością nie zaszkodzi.
Moze dajesz mu zabyt duze te swierszcze, poza tym jeszcze jedna sprawa - zwierzak zmienil otoczenie, daj mu czas na aklizmatyzacje, staraj sie jak najmniej do niego podchodzic. To naturalne, ze w zwiazku z tym nie ma apetytu.
btw. nie rozlaz sie za tym szyszkowcem po roznych tematach, oki? :)
kolorman
31-01-2012, 04:49
czesc mam ten sam problem moj anolis nie jadl 2 tygodnie i po tym czasie nie tknal nawet much bylo ich ok20szt w terarium.poradzcie maczniaki z pensety tez niechetnie zjada
Moj anolek nie je od piatku... Nic. Ani swierszczy ani larw macznika. Probowalem mu juz je kroic, podawac penseta... Nic... Coraz bardziej chudnie i obawiam sie ze niedlugo zdechnie jak nie zacznie jesc...
Słuchajcie, mój szyszkowiec nie chciał jeść i poradzili mi, zebym podała mu swierszcza penseta, bo zwierze moze nie widziec owada, szczególnie gdy terrarium jest duże i ma wiele zakamarków, gdzie owady mogą sie schować! To działa !!! Szyszek przed chwila zjadł 2 małe świerszcze!!! Mam nadzieje, ze anolisom tez pomoze!! Trzymam kciuki:)