Zobacz pełną wersję : mam problem z anolisem
Witam mam mały problem z anolisem zielonym poniewaz on nie chce jesc nic innego niz maczniaka, kupilem świerszcze ale on ich nie rusza a nie sa zbyt duze. w sklepie gosc powiedziała mi ze maczniak powinien byc przeciety na pol przed podaniem ale jezeli robak sie nie rusza to on sie nim nawet nie interesuje, poradzcie cos co moge mu jeszcze podac do jedzenia (czekam rowniez na muchy ktore powinny byc juz na dniach)
kolorman
24-12-2011, 09:28
nie przychodzi mi nic innego do głowy ja mam odwrotny problem z moim anolisem tylko mój nie chce jesc maczniaków preferuje tylko świerszcze ale staram sie go przekonac do maczniaków musi mieć jakieś urozmaicenie. Mysle że powinieneś troszeczke go przeglodzic to wtedy sie przekona do swierszczy sprobój mu podawać tylko świerszcze może z glodu sie skusi i wtedy jak mu posmakuje to bedziesz miał problem z głowy:))) Życze ci powodzenia i mam nadzieje że z moim mi tezż sie uda
dr Robert
24-12-2011, 10:53
Często jaszczurki nie chcą jeść ciemno zabarwionych świerszczy śródziemnomorskich, a najczęściej sprzedawanych w sklepach, niektóre jak spróbują to się przyzwyczajają. Sugeruję inny gatunek świerszcza (w jasnej barwie) lub posypanie silnie wapnem takiego świerszcza (stanie się dzięki temu jasny). Mączniaki, szczególnie takie białe, świeżo po wylince, można podawać w całości.