Zobacz pełną wersję : kameleon nie chce jesc
mam kameleona od marca. jest duzy i jak dotad nie bylo z nim problemu. jednak juz od 3 dni nie chce nic jesc. dzisiaj zjadl tylko 1 robaczka i to wszystko. czy to normalne zachowanie w okresie jesiennym czy moze jest on chory? licze na szybkie odpowiedzi i pozdrawiam. slavo.
iwona krzywkowska
13-09-2011, 08:49
Mój kameleon teraz też niewiele je. Może to byc spowodowane właśnie okresem jesiennym. A może trzeba odrobaczyć. Czy Twój kameleon ma urozmaicone jedzonko? Swierszcze, karaczany, drewnojadki?
Przyczyn niestety może być wiele ale myślę, że to raczej przez jesień.
on to raczej tylko je robaki biale. swierszcze jadl, ale ostatnio mu kupilem 10 i tylko 1 zjadl. jakos mu teraz chyba nie smakuja. jak nie je swierszczy to i sadze, ze karaczanow nie bedzie tez jadl. tych ostatnich, drewnoajdkow, nigdy nie kupowalem, wiec nie wiem. musze kupic i sproboac mu je podawac. ale dzieki za informacje.
Nie dawaj bialych robakow wedkarskich (larw much)!!!
Czekalem na innych wypowiedzi ale musze tez cos napisac. Czy te swierszcze co mu dawalem byly czarne? (nie pamietam nazwy) i lekko smierdzialy? Moja kamka tez ich nie chciala zbytnio jesc:( Ostatnio z braku karmy dalem maczniaki choc nie jestem zbytnio za nimi przekonany, a wczoraj duzego patyczaka rogatego.
To ze twoja kamka nie je moze byc spowodowane tym ze ciagle moze siedzisz przed terra. i ja szukasz lub byla rodzinka i pokazywales wszystkim co masz za zwierzaka? Mialem podobny problem, ale samo przeszlo:) Postaraj sie o jakies swierszcze, wposc okolo 5-6 szt. i daj kameleonowi spokoj. Kameleony sa bardzo plochliwe dlatego moze nie jesc:/
dr Robert
13-09-2011, 16:35
Może już jest "załatwiony" tymi białymi robakami czyli larwami much. Niestety łatwo przebijają przewód pokarmowy, ewentualnie ich chitynowe osłonki zapychaja jelito. Poza tym nawet jak przejdą przez przewód pokarmowy to i tak zwykle nie są dobrze strawione, a więc bezużyteczne dla jaszczurki. Trudno się więc dziwić, że nie je. A wystarczy poczekać tydzień, dwa na poczwarki, a potem dorosłe muchy, które są dobrym urozmaiceniem pokarmu. Kameleon jemeński przyzwyczaja się do pokarmu i są osobniki, które nie lubią specjalnie ciemnych świerszczy śródziemnomorskich (Gryllus bimaculatus) i wtedy trzeba hodować świerszcze domowe (Acheta domestica) lub Gryllus assimilis zwane chyba czasem w Polsce świerszczami bananowymi. Czasami po wytrząsaniu w słoiczku ze sproszkowanym wapnem nawet taki śródziemnomorski świerszcz uzyskuje jasną barwę i kameleona można oszukać.
iwona krzywkowska
14-09-2011, 03:45
To prawda, mój kameleon tez nie chce jeść tych czarnych świerszczy.
Larw much nie wolno dawać, to prawda.
Larwy much dla kameleonów i biały ser( tudzież pieczona wołowinka) dla legów - najczęstsza karma ...
:-////
A wystarczy poczytać opisy ...
no i niby kupilem mu te polecane przez was maczniaki a i tak nie chce jesc. jest jakis taki markotny, osowialy. a biale robaki dawalem mu, bo polecil jes sprzedawca. mam nadzieje, ze on nie zdechnie. macie moze jakies inne pomysly na to, zeby polepszyc kameleonowi apetyt?
ps: dr robert nie jest czasem z wroclawia?
pozdrawiam. slavo
Nikt z nas nie poleca maczniakow!!!Ich mozna podawac bardzo niewiele, najlepiej osobniki swiezo po wylince. Jesli jadl dobrze a nagle przestal moze to oznaczac ze larwa juz uszkodzila mu przewod pokarmowy albo sie 'zatkal'.
A wystarczyloby zebys przed zakupem poczytal opisy jemenow (ktore w sieci sa ...) a nie sluchal sprzedawcy ktory gada cokolwiek zeby sprzedac albo moze faktycznie wierzy w to, co gada, co nie zmienia faktu, ze to bzdury.
Mamy Ci zagwarantowac, ze nie padnie? Nie mozemy tego zrobic ... Twoja wiedza na temat zywienia jaszczurek jest mniej niz mala a bierzesz sie za kameleona.
Moze dr Jarek cos Ci poradzi, jesli nie zacznie jesc.
Mam nadzieje, ze zwierzak zacznie jesc.
zielonyfrajer
16-09-2011, 15:24
nikt przy zdrowych zmyslach nie poleci maczniakow, a tym bardziech bialych robakow dla kameleona - nie czytales chociazby tego i starego forum?
mam nadzieje, ze kameleonowi jednak nic powaznego sie nie stało
no to skoro wy tacy jestescie wszyscy madrzy to moze powiecie mi co mam podawac kameleonowi, szczegolnie o porade prosze dr roberta.
pozdrawiam
Slavo nie obraź się ale do Ciebie zupełnie nie dociera. Dlaczego mamy Ci mówić na forum czy powinieneś karmić kameleona skoro są w internecie JEGO OPISY (na tej stronie i na innych ...)zawierające żywienie, opis terrarium, opiekę ? Przecież po to się ślęczy i robi te opisy aby każdy mógł skorzystać! Nie musisz kupować książki, nie musisz zapłacić ani grosza - wystarczy poczytać ...
dr Robert
18-09-2011, 09:17
Wydaje mi się, ze powyżej już odpowiedziałem. Opis:http://terrarium.com.pl/kameleonjemenski.php
Muchy (dorosłe), świerszcze, czasami (w niewielkich ilościach i dla dorosłych kameleonów !) larwy mączników, larwy drewnojadów (Zoophobas), różne gatunki karaczanów, w lecie wszystko co się złapie w czerpak na łące (muszki, pająki, pasikoniki itd.). Niektóre osobniki jedzą jako dodatek owoce (jest o tym gdzieś na forum w osobnym wątku).
Hmmm Robert teraz mnie zaciekawiles. Dlaczego uwazasz, ze malo swierszczy? Mlode swierszcze maja calkiem miekkie odwloki. U mnie zawsze swierszcze sa podstawa diety jaszczurek(zima - latem łąkowe) rowniez takie mlode swierszcze byly dla kamkow i pielnie mi na nich rosly.
dr Robert
19-09-2011, 18:09
Nieporozumienie :))
Między przecinkami umieściłem tekst:
"czasami (w niewielkich ilościach i dla dorosłych kameleonów !) larwy mączników"
Słowo "czasami" odnosi się do larw mączników.
Świerszcze to oczywiście podstawa diety.
od pol roku karmilem go tymi bialymi robakami i czarnymi swierszczami i nic mu nie bylo. nawet jesli mu one zaszkodzily, to co mam teraz zrobic, aby wyzdrowial. ostatnio podaje mu vibowit w wodzie przez pipetke i pije to. wiec prosze by Pan mi powiedzial co zrobic, zeby mojego kameleona odratowac. licze na szybka odpowiedz.
pozdrawiam. slavo.
doktorze robert, licze na szybka odpowiedz z panskiej strony. pozdrawiam.
dr Robert
21-09-2011, 12:02
Niestey nie wiem co jest przyczyną tych problemów i nie wiem jak mu pomóc. Czy nadal nie je ? Może świerszcze innego gatunku (o jasnej barwie), albo szarańcze wypróbować ? Albo poczekać na muchy z larw i wtedy mu dać. Jak pije witaminki to chyba nie jest tak źle.
nadal nie chce jesc. kupilem mu te maczniaki, a w sobote bede mial drewnojadki. mam poczwarki much w sloiku i czekam, az sie wykluja muchy, ale cos to dlugo trwa. on jest przyzwyczajony do jedzenie tych larw much, wiec mysle, ze skusilby sie na robaki o bialej barwie. nie wiem skad wziasc swierszcze domowe, bo w sklepach, ktore znam sa tylko czarne, srodziemnomorskie. jestem z wroclawia, tak jak pan, wiec jak wie pan gdzie mozna kupic swierszcze domowe, to bylbym rad za informacje.
pozdrawiam. slavo.
Masz kameleona od pol roku i karmisz go tymi bialymi larwami??? Gdzies ty sie uchowal? Nie czytales opisu? nie rozmawiales z nikim?
Teraz to "prosze o pomoc" :(
Postaraj sie o inne robaczki dla swojej kamki (inne swierszcze lub muchy).
Nie twierdze ze jestem dobry w tym co robie ale czytam dosc uwarznie:)
dr Robert
22-09-2011, 05:35
Teraz niestety jest kłopot ze świerszczami, nawet ze śródziemnomorskimi. Larwy i poczwarki much trzymaj w słoiku przykrytym gęstą gazą lub pończochą w ciepłym miejscu (30 stopni) to szybciej się rozwiną. A jak wyjdą muchy to najlepiej w lodówce. Przy obniżonym metabolizmie muchy wystarczą na długo i łatwiej takie "ospałe" muchy zbierać i mieszać ze sproszkowanym wapnem. Czy na Odrzańskiej nie ma szarańczy ? może to jej zasmakuje ?
zielonyfrajer
23-09-2011, 16:35
moze karaczany?
on nic nie chce jesc. nic. ani bialych robakow, ani maczniakow, ani much, nic. kompletnie nic. karaczany i swierszcze na nic sie nie przydadza.
zielonyfrajer
24-09-2011, 12:26
spróbuj moze jeszcze z domowymi swierszczami; nie dawaj mu juz wiecej bialych robakow!!! nawet nie probuj
tylko nie wiem skad je wziasc. w okolicznych sklepach zoologicznych maja tylko swierszcze srodziemnomorskie.
zielonyfrajer
24-09-2011, 18:51
sprzedaż wysylkowa? jest wiele sklepów (www.biofil.pl; www.gekon.lublin.pl), może ktoś z forum ci wyśle albo mieszka w Twoim mieście. zresztą chyba musi być we wrocławiu jakiś dobrze zaopatrzony sklep!
Sa w Kakadu. Galeria dominikanska.
ja juz do tego kameleona nie mam sily. wyhodowalem mu muchy i tez nie chce jesc. troche pije wode z witaminami z pipetki i to wszystko. nie wiem dlaczego nawet ich nie chce jesc, bo zawsze muchy jadl.
Spróboj karmić zielonymi karaczanami Panchlora nivea lub molami woskowymi. Moje fisherii uwilbiały mole woskowe.
skataktuj sie z dr. Jarkiem Zajaczkowskim! Nie masz zbyt daleko do niego! przez inter. nic zbytnio nie wskuramy:(
Pozdrawiam!
Dawid
a wiesz moze gdzie jest jego lecznica, na jakiej ulicy sie to znajduje? albo jak mozna sie z nim skontaktowac?
pozdrawiam. slavo.
widze ze ze juz chyba poradziles:) W rzaie problemow piszna prive!