Zobacz pełną wersję : poczatkujacy
jestem totalnie poczatkujacym "hodowca" i mam zamiar nabyc kameleona. z tego co wiem hodowla tego zwierza nie jest latwa. dlatego uprzejmie prosze kogos doswiadczonego i udzielenie mi pewnych informacji na temat:
-zakupu samego kameleona (jak cenowo sie przedstawia)
-budowy terrarium (ceny urzadzen na dobry poczatke do utrzymywania temp.)
-zywieniu (na ile starcza paczka swierszczy, dawkowanie, witaminy)
I innych waznych informacji.
Bede bardzo wdzieczny jezeli ktos napisze do mnie na maila sigurek@tlen.pl
update:
naczytalem sie troche calego forum i mysle ze jednak zrezugnuje z kameleona, za to chcialbym kupic jakas mniej wymagajaca jaszczurke.
moze ktos moglby cos polecic. tylko chcialbym zeby wachala sie w granicach 100 zl i zeby miala jakies 30 cm jak dorosnie.
Proponuje gekona lamparciego, kosztuje ok. 100zl i dorasta do 27 cm. Nie jest trudny w hodowli i łatwo się oswaja.
wiem ale przed chwila sie dowiedzialem ze preferuje nocny trub zycie.
wiesz moze ile kosztuje anolis brazowy?
ja potrzebuje jaszczurki, ktora moglbym cieszyc sie tez za dnia, a ona w dzien chowa sie przed swiatlem slonecznym... chyba ze sie myle
z tego co widze to duzo osob zajmuje sie i poleca gekona. podobno nie ma on az tak duzych wymagan. moze sie na niego zdecyduje wiec prosilbym o jakies informacje na temat terrarium dla niego i zywienia (tez dawkowania jak jest maly). bylbym baaaaaardzo wdzieczny.
Bardzo fajna jaszczurka jest Pogona henrylawsoni - jeden z gatunkow agam brodatych. Dorasta do okolo 30cm, latwo oswaja sie, prowadzi dzienny tryb zycia. Jednak nie wiem, jak z jej dostepnoscia w Polsce. Pewno nie mozna dostac w ogole.
Jeronimo
24-08-2011, 07:21
gekon lamparci jest the best http://www.lamparcik.prv.pl/
ja mam gekona od 5 miesiecy i zakochalem sie w tych jaszczurkach. Sa super! a to ze prowadza nocny tryb zycia to maly minus (male gekony boja sie swiatla jednak starsze wychodza w dzien wygrzac sie pod lampe, mozna tez karmic w dzien).
PLUSY: m.in. bardzo ladne, swietnie poluja, bardzo ciekawskie (przynajmniej moj) i co najwazniejsze bardzo sie oswajaja.
Z tym ile jedza to trudno powiedziec ... bo raz zje 5 malych swierszczy a raz jednego i wogle nie je przez pare dni. Racze mowi sie ze jedza 1-3 swierszcza.. tak przynajmniej ludzie gadaja :D
Terrarium nie musi byc duze ok. 60cm szer i ok. 60 dlug. No oczywiscie to zalezy ile chcesz hodowac.. bo jak male stadko to pewnie sie nie pomieszcza w takim terrarium. W terrarium powinno byc duzo kryjowek... jako podloze raczej dla mlodych nie powinno sie stosowac piasku (prznajmniej do 8 miesiaca zycia) bo moga sie zaczopowac piaskiem (maja sklonnosci do jedzienia piasku). Oczywiscie jest wiele osob ktore hoduja na pisasku i nic gekonika nie jest - ja hoduje na na kostce kokosowej (jest za duza byja mogly polknac :P).
Popytaj ludzi na czacie... jest duzo osob ktore znaja sie na lamparcich o wiele lepiej niz ja...
Pozdroffka
snakeman
25-08-2011, 08:02
ja ci moge polecic anoliska zielonego anolis carolinensis:D
mam parke tych jaszczurek i są po prosto wspaniałe
PLUSY:
-prowadzą dzienny tryb rzycia
-są ciekawe do oglądania
-super polują
-są łatwe w utrzumaniu
-powinny mieć terra tropikalne i tu można si wykazać twórczością
-łatwo się je rozmnaża
-ślicznie śpią np. jeden na drugim
MINUSY:
-nie ma minusów
Chopie raz chcesz gekony i anolisy teraz kameleona może przeczytaj opisy popytaj znajomych na pewno kameleon czy agama brodata nie są zwierzętami dla poczatkujacych "laików" dla początkujących terrarystów i owszem.
Po pierwsze poczytaj, przygotuj terrarium zadbaj o bazę pokarmową a potem dopiero kup zwierzaka.
Pozdrawiam
tak tez zrobi. najpierw terrarium potem zwierzak ale musze wiedziec dla jakiego zwierzaka robic terrarium. a pozatym to na poczatku pisalem ze chce kameleona a potem byl update. chyba troche zle spojrzales. no ale niewazne. mimo wszystko dzieki za kilka slow. przydadza sie.
Bruk pozwol ze sie nie zgodze. Agama brodata jest dobrym wyborem dla poczatkujacego hodowcy, napewno duzo lepszym niz legwan zielony lub kameleon. Jaszczurka ta chetnie przyjmuje pokarm, latwo oswaja sie i nie jest podatna na stres. Nalezy jednak pamietac, ze jest to dosc duzy gad (P.vitticeps) dorastajacy do 55cm, masywny. Terrarium powinno byc maksymalnie przestronne, u mlodych nalezy zwrocic uwage na profilaktyke krzywicy, gdyz rosna bardzo szybko i bez odpowiedniej diety i warunkow latwo sie krzywia.
Pogona henrylawsoni jest mniejsza, starczy terrarium 100/80/50 dla kilku osobnikow. Oczywiscie trzeba brac poprawke na mozliwosc zakupu w Polsce, ale jak komus zalezy mozna przywiesc z Niemiec.
Poza tym nie rozumiem 'najezdzania' na Singura na szczescie nie poszedl do sklepu i nie kupil kameleona pod wplywem chwili, tylko poczytal i postanowil wybrac cos innego na poczatek.
ale sie narobilo... a ja chcialem sie tylko dowiedziec co jest najlepsze dla poczatkujacego i chyba juz wiem. kupie gekona lamparciego. nic innego juz chyba nie wymysle, a spotkalem sie z wieloma pozytywnymi opiniami na temat tego zwierzaka. thx za wszystkie informacje.
Mam nadzieje że to przeczytasz!
Więc , jezcze nie kupój lamparcika ! Musisz sie więcej dowiedzieć , ja czytałem wszystko ze stronek które znalazłem dosłownie wsystko!
I nie licz na sprzedawce że ci poradzi zwierzaka i tak dalej!
Ja jeszcze nie mam co prawda Lamparcika ale niedługo kupie a tobie radze kupić właśnie go! I ludzie ! Nie jarajcie sie tak tym co wy nie jesteście ! cłopak chce sie dowiedzieć pisze! A nie jak niektóży kupują zwierzaka i hodują na kocu przy drzwiach wyjściowych! Widać ze sigur to chłopak mondry i pojętny więc niekturzyy powinni z niego brać przykład!
tak sie sklada ze jeszcze nie kupilem, a przeczytalem juz chyba wszystko co mozliwe o tych jaszczurkach. przekopalem cala siec i jestem juz chyba do niego wystarczajaco przekonany. na razie jeszcze czekam az zbiore odpowiednia ilosc funduszy i wtedy zrobie terrarium i kupie zwierzaka. slyszalem, ze lepiej kupowac mlode narodzone w terrariach a nie sprowadzane w sklepach. tak wiec jezeli jest ktos z okolic elblaga i ma na sprzedaz mlode (najlepiej samce, jezeli mozna juz to rozpoznac) to prosze o kontakt.
Czytając twoje posty i posty i wypowiedzi innych terrarystów widzę, że podchodzisz do tego z głową. Trzymaj tak dalej i udanego wyboru.
P.s. Bruk troszkę delikatniej.