Zobacz pełną wersję : Czarny kameleon
Mam kameleona pospolitego, jak spi jest bladozielony natomiast przez wiekszosc dnia jest ciemny , wrecz czarny. Czy moze to byc kwestia diety lub oswietlenia , czy taka jego natura? Mam oswietlenie UV dosyc urozmaicona diete czy moze z jakichs innych powodow?
jesli robi sie czarny to chce jak najwiecej zebrac ciepla, moze ma zaizmno, ale to jest tylko moja teoria
NIE KUPUJCIE KAMELEONOW, JESLI NIE MIELISCIE WCZESNIEJ INNYCH GADOW
ja zauwazylem ze moj pospolity jest czarny tylko jak jest mu zle!! a do slonca, to owszem pod warunkiem ze jest to na zewnatrz i w bardzo cieply dzien jakich juz nie ma (lecz wtedy zupelnie sie odslania i nieruchomieje, wiec jesli twoj jest czarny i niespokojnie sie zachowuje lub chowa!! to musi byc cos nie tak)
..... morze wentylacja ???? albo jest w poblizu cos czego sie boi? (moj boi sie psa jak tylko ten znajdzie sie w polu widzenia - nawet bardzo daleko)
kameleony pospolite maja to do siebie ze nie sa tak ladnie ubarwione jak np. jemenskie czy kameleony z rodzaju furcifer. moj pospolity tez byl szary (jednak nie czarny!), na noc robi sie bialy... gdy dokupilem mu samiczke "ozyl" kolorystycznie, i zreszta samica tez, ktora w sklepie byla ciemnoszara, a teraz jest biala w zielone kropki.
iwona krzywkowska
05-08-2011, 02:37
Jak kupilismy kamelka to przez pierwsze trzy tygodnie też był ciemny. Im bardziej był niezadowolony tym bardziej ciemniał. W nocy był jaśniutki. Póżniej zgubił wilinkę i zrobił się śliczniutki zieloniutki. Teraz cały czas ma ładne kolory-chyba, że robi się zły (wtedy ciemnieje).
Może Twój kameleonek ma za zimno albo za wilgotno.
Powinien mieć też dobrze oświetlone terrarium, ze świetlówką terrarium. podawaj mu raz w tygodniu wapno i witaminki (ale w różne dni-nie razem). czy masz terrarium z wywietrznikami? Jak tak to dobrze. Skraplaj roślinki wodą, żeby mógł zlizywać wodę albo naucz go pić z małej pipetki (ja właśnie uczę tego kamelka-ciężko :).
Pozdrawiam
Iwonka
czy ktos wie jak okreslic plec u kamki , zgury dzieki
czytaj posty bo wlasnie zamieszczono taki temat w spisie tematow!!
dr Robert
22-08-2011, 06:49
Prawie u wszystkich gatunków kameleonów czarna barwa jest oznaką ekstremalnego stresu. Natomiast ciemnienie (ale nie aż do czarnego) występować też może przy próbie nagrzania się, rano, ale to raczej wątpliwe w warunkach mieszkaniowych - tu kameleony pospolite cierpią raczej z nadmiaru ciepła w nocy.
Witam!
I tu mam pytanie do dr. Roberta:
Czytajac kiedys stare forum czytalem panski artykul odnosnie kameleona ze wytrzymuje do 10st.C Czy to prawda? Nie pamietam na 100% ze to pan pisal ale prosze o potwierdzenie tego!
Pozdrawiam!
Dawid
Kameleon;)
Ps. Ciesze sie ze pana znow widze w odp. o kameleonach mino ze to to samo na okraglo:/
dr Robert
23-08-2011, 17:59
Jeżeli myslimy o kameleonie pospolitym (Chamaeleo chamaeleon) to w warunkach terrarium cierpi on m.in. z powodu zbyt wysokiej temperatury w nocy. Optymalna dla tego gatunku temperatura w nocy to 15-18 stopni. Zależy to zresztą w dużym stopniu od pory roku i miejsca pochodzenia kameleona. W lecie w nocy może być cieplej (17-22 stopnie), ale w zimie najlepiej zrobić mu lekkie zimowanie - w dzień 15-18, a w nocy 10-15 stopni, chociaż wytrzyma i 5 stopni (ale nie za długo). W lecie zresztą swietnie czuje się w osiatkowanym terrarium na zwenątrz mieszkania (tylko jeżeli przez dłużej niż 3 dni jest brzydka pogoda trzeba go dogrzać). Utrzymywanie tego gatunku stale w stabilnych warunkach w mieszkaniu przez cały rok odbija się niekorzystnie na jego zdrowiu. Niestety zwykle nie wiadomo skąd mamy zwierzę, moze pochodzić zarówno z suchych rejonów północnej Afryki jak i z gór Półwyspu Arabskiego (gdzie dochodzi do 1800 m.n.p.m) - warunki klimatyczne w tych miejscach są różne. A w ogóle nie polecam absolutnie tego gatunku do hodowli - wbrew nazwie nie jest już pospolity, w niewoli rozmnaża się bardzo trudno.
zielonyfrajer
24-08-2011, 15:49
A propos kameleona jemenskiego - jesli ten jest z rana ciemny a po właczeniu ogrzewania i uv przez caly dzien i w nocy normalnie ubarwiony to co to znaczy? chyba mu zimno? ma temp. w nocy ok 20-23 a w dzien ok. 30-35
dr Robert
25-08-2011, 06:37
Zielony frajerze, to znaczy, że z Twoim legwanem jest mniej więcej wszystko dobrze. Prawie wszystkie kameleony wymagają wyraźnego spadku temperatury w nocy. U kameleona jemeńśkiego optymalne temperatury w dzień to 20 stopni przy ziemi, 25-28 w środkowej części terrarium i 30 stopni na górze z możliwością znalezienia miejsca również powyżej 30 stopni. W nocy u młodych 18-22 stopnie. U dorosłych spadki temperatury w nocy mogą być znacznie niższe (nawet nawet do 10-15 stopni), w naturze u populacji żyjących na terenach suchych trafiają się nawet ) nawet przymrozki (kameleony spadają z gałęzi, a rano prawie czarne się budzą). Oczywiście lepiej nie eksperymentować z tak niskimi temperaturami nocnymi. Ja swoje jemeńskie od połowy maja do końca sierpnia trzymałem w dużej klatce na zewnątrz i dogrzewałem tylko w pochmurne dni gdy dzień gdy temperatura była poniżej 18 stopni i zachmurzenie trwało dłużej niż 2 dni. Trzymały się i rozmnażały w tych warunkach z powodzeniem.
zielonyfrajer
25-08-2011, 12:12
Znaczy się z moim kameleonem wszystko jest dobrze. Tylko się upewniam, staram się mu zapewnić jak najlepsze warunki - chyba trochę histeryzuję, za dużo naczytałam się forum. To mój pierwszy kameleon i nie chcę, żeby coś mu się stało przez moją niewiedzę. Ale na razie wszystko jest ok! Dzięki za odpowiedź.
Ania