Zobacz pełną wersję : kameleon uszasty(kameleon dilepis)
mojego kameleona choduje około miesiaca i za dórzo o nim nie wiem
prosze o jakieś informacje na temat tego gatunku
no to extra, ja za duzo o nim nie wiesz to nie wroze mu dobrze, aczkolwiek wszystko mozliwe .........., najpierw sie zbiera info o zwierzetach, ktore chce sie hodowac, a nie w odwrotnej kolejnosci :)!!!
http://www.google.com.pl/search?hl=pl&ie=UTF-8&oe=UTF-8&q=dilepis
jak znasz angielski to sobie poradzisz :)
niestety nie znam angielskiego a te informacje sa mi bardzo potrzebne
wyslij mail'a do dr Roberta :)
Arrow nie wiesz po ilu tygodniach moge go wziasc na reke
niestey nie poczekaj jest weekend to napewno Ci ludzie poodpowiadaja :)
kameleon nie jest gekonem lamaprcim ktory uwielbia byc na rece i nic sobie z tego nie robi. przyjemnosc posiadania kameleona polega na obserwacji przez szybe, lizanie ciastek przez witryne. nie beirze sie ich na rece gdyz sa plochliwe, pdoatne na stres.
pepre znasz może jakąś strone w necie gdzie moge coś się o nim coś dowiedziec
mam pytanie mój kameleon nie chce sam polować. Świerszcze musze podawać mu z pudełka czy to normalne mam go już około miesiąca czy jeżeli będzie głodny będzie sam polował
Trochę Chamaeleo dilepis trafilo ostatnio do Polski z Tanzanii. W przypadku tego gatunku dość istotne dla warunków hodowli jest znajomość miejsca pochodzenia bowiem zasiedla on duży obszar wschodniej i południowej Afryki, gdzie bywają różne warunki i różne formy/podgatunki tego kameleona. To mieszkaniec głównie terenów otwartych i dość suchych (prześwietlone lasy, zakrzaczenia, sawanny). Dorosłe spotyka się na krzewach, drzewach lub w wysokich trawach. Młode przebywają często w niskich trawach. To jeszcze dość często spotykany gatunek, co nie znaczy, że nic mu nie grozi. Ja w zasadzie jestem przeciwny sprowadzaniu kameleonow z natury i myślę, że powinno być to dopuszczalne tylko wyjątkowo. Jeżeli jednak już tu są to podam kilka superkrótkich danych na ich temat.
To wyjątkowo agresywny i niezgodny gatunek - prawie wszystkie kameleony są takie, ale ten wyróżnia się nawet na ich tle. Musi bezwzględnie jako dorosły być trzymany pojedynczo, niezależnie od płci !!! Znane mi badania u tego gatunku wykazały, że samice mają jeszcze wyraźniejsze terytoria niż samce, co jest dość wyjątkowe u kameleonów. Wymaga dużego, bardzo dobrze oświetlonego i przewiewnego terrarium ? co najmniej jedna ściana terrarium z drobnej siateczki. Teraz w Polsce w terrariach rozpowszechniła się blacha z dziurkami zamiast drobnej siatki ? absolutnie odradzam ? kaleczy zwierzęta i nie spełnia funkcji wentylacyjnej tak jak siateczka. Temperatura w dzień 25-32 stopnie, w nocy 16-20. Wilgotność w dzień ok. 50%, w nocy ponad 80%. Dzień 12-13 godzin. W terrarium gałęzie do wspinania się i żywe rośliny. Na dno piasek lub mieszanka piasku z torfem. Jedzą wszystkie owady i pajęczaki - świerszcze, pasikoniki, szarańcza, Zoophobas i inne. W lecie wskazane ?plankton łąkowy?. To duży kameleon, samica 40 cm, więc dużo zjada. Idealnie jest spryskiwać terrarium 2 razy dziennie - rano i wieczorem. Woda ta jest jednak niewystarczająca, dlatego 2 razy w tygodniu podawać wodę z pipetki (z witaminami). Niekiedy uczą się pić wodę z miseczki stojącej w terrarium, ale jeżeli tego nie zaobserwowaliśmy trzeba koniecznie używać pipetki (kupić w aptece). Dodatek witamin i sproszkowanego wapnia do pokarmu i wody niezbędny. W okresie letnim może przebywać w słonecznej wolierze na zewnątrz, ale w upały musi mieć też schronienie przed słońcem. Poszczególne osobniki nie powinny się widzieć, chyba, że terraria stoją kilka metrów od siebie. W momencie dużego stresu robią się niemal czarne, opadają na ziemię. Może się to skończyć śmiercią. U samic w okresie gotowości rozrodczej na ciele ?wyskakują? często żółte plamy. W tym czasie można wpuścić samicę do terrarium samca. Jeżeli nie zrobi się mocno ciemna jest nadzieja, że trafiliśmy na odpowiedni moment. Jeśli obserwujemy ciemnienie samicy to ją zabieramy i próbujemy po kilku dniach lub tygodniach. Samiec praktycznie bez długich ?wstępów? dopada samicy. Kopulacja trwa od 20 minut do jednej godziny. Po ok. 30-50 dniach samica składa od 12 do 60 jaj, które najlepiej inkubować w wilgotnym vermiculicie. W stałej temperaturze 28 stopni młode lęgną się po ok. 10 miesiącach. Młode mają ok. 37 mm, po dwóch miesiącach przekraczają 7 cm. Dojrzałość płciowa w wieku ok. 1 roku lub nieco wcześniej. Poleca się raczej wychów pojedynczy. U młodych temperatura nie powinna przekraczać w dzień 25 stopni, w nocy wskazane jest ok. 20 stopni.
Jest to wypowiedź Dr Roberta, na starym forum:
http://www.terrarium.ht.pl/forum/read.php?f=1&i=1582&t=1582
Nie pisz już nic na tamtym forum.
przeczytalem opis powyzej i mam jedno pytanie aczkolwiek odnoscnie kameleona pospolitego!! arrow pisze o wilgotnosci 50% w dzien i 80% w nocy - jak to jest z pospolitym bo nie wiem czy mam mu spryskiwac terarium rano czy wieczorem ??? (pokarm rowniez podaje mu rano) z gory dzieki