Zobacz pełną wersję : insektarium dla swierszczy ?!
Chce przygototwac jak najlepsze warunki do wylegu swierszczy.
Pytanie moje jest takie : Jak drobne (w mm) maja byc oczka siateczki polozonej na insektarium i czy dla malych swierszczy koniecznie ma byc metalowa siateczka ? Chodzi mi o swierszcze tuz po wykluciu z jajeczek .
Ewentualnie jesli ktos ma jeszcze jakies ciekawostki co warto zrobic prosze o posty na forum . Dziekuje.
mozesz do gory terrarium powklejac paski foli aluminiowej, siatka o bardzo malych oczkach, mozesz zastosowac np. gaze, przy dostatecznie duzym terrarium i duzej ilosci jedzenia male swerszcze nie beda staraly sie uciekac, zapewnij im duzo kryjowek(wytlaczanki), siatka metalowa jest trudna do zdobycia, ale jesli masz dostep to uzyj jej
hej
njieczym nie przykrywaj terra po prostu musi być odpowiednio wysokie (45-50cm) i co najważniejsze musisz dobrze wyskrobać silikon z rogów akwarium aby małe się po nim nie wspinały do góry, no i oczywiście szkło musi być czyściutkie aby nie wychodziły po osadzie , kamieniu na szybach....
Dziekuje za odpowiedzi ! Bardzo mi pomoga .
1) czy role insektarium moze pelnic zwykle akwarium przekryte siateczka od gory, czy koniecznie musi byc przewiew boczny jak w terariach??
2) slyszalem zeby podawac mokry i suchy pokarm swierszczom - czy mozecie wymienic przyklady (najlepiej nie drogie bo w sklepie zoologicznym chcieli mi wcisnac pokarm dla swierszczy za 22PLN!! a tyle to wydaje tygodniowo na wlasnie te swierszce dla mojego kameleona) kupilem cos dla rybek ale chyba nie jedza. Co z mokrym??
Ad 1 ) Moze spokojnie byc akwarium , tylko koniecznie przykryte siateczka aluminiowa badz lepiej metalowa . Ale musisz im wsadzic wytloczke od jajec , zeby mialy sie gdzie chowac .
Ad. 2 ) Pozatym postaw sobie spodeczek na ktory bedziesz kladl np. kapuste pekinska , marchewke itd. Drugi spodeczek postaw na otreby , kasze .. pokarm dla rybek .
P.S Ja codziennie zraszam delikatnie scianki aqwa zeby mialy troche wilgotno , aha no i dobrze bedzie jak postawisz tez niska nakretke od np sloika w korym bedzie woda , a niska po to zeby cie sie swierszcze nie potopily jak wpadna .
Tylko pamietaj zebys nie zraszal aqwa po pokarmie bo Ci zgnije !
A pokarm mokry codziennie wymieniaj .
Jesli twoj kamelek tak sporo je warto pomyslec o wlasnej hodowli ...
Pozdrawiam Marcin.
ja zaczelam hodowle jakies 1.5 miesiaca temu i do tej pory wyklulo mi sie ponad tysiac maluchow.siatka na insektarium nie jest potrzebna,moje ma 30 cm wysokosci i maluchy wcale nie maja zamiaru wylazic,najwazniejsze zeby mialy duzo wytloczek i codziennie swieze jedzenie.Ja tez zraszam scianki woda,ale nie za duzo
pozdrawiam
dzieki za uwagi powyzej!! rozpoczalem "hodowle" tydzien temy i choc moje naczynie ma tez 30cm h to swierszcze (te wieksze) ciagle laza po siatce do gory nogami. tego tysiaca Poolek to tylko pozazdroscic. U mnie z kolei wyleglo sie sporo malych w samym terrarium u kameleona!! niestety wycfanily sie i wychodza tylko w nocy gdy podopieczny moj juz spi.....a on od kad poczestowalem go konikami polnymi lapanymi na lace stracil checi na swierszcze...:(((( a nawet zauwazylem ze sie ich niekiedy boi!! wczoraj jeden wszedl przypadkiem na niego a ten dostal dziwnych drgawek jakby serce mu niesamowicie walilo..... wygladalo to bardzo niedobrze.
:))) -m- To nie mi mozesz zazdroscic 1000 sztuk tylko Pictus'owi :)
Ale to nic , powodzenia w hodowaniu swierszczuchow :)
/Marcin
po jakim czasie swierszcze osiagaja 1,5 - 2,0 cm ?
pozdrawiam Lukaszp