Zobacz pełną wersję : Kichanko
powiedzcie co mam zrobic zeby legwan tak nie wydalał soli no poprostu jest tego pełno jak wyłazi na pokój to blat ktory jest czarny mam wrecz biały i wszytsko zarypane biała sola dostaje duzo mleczy moze to od tego bo wczesniej tak nei było ,Pozdro
Obawiam sie ze niestety nic sie na to kichanie nie da zrobic:) legi po prostu kichaja zeby pozbyc sie nadmiaru soli z organizmu i jest to zupelnie normalne zjawisko.
Pozdrawiam
Dlugi
I miejmy nadzieję, że kichanie Twojego legwana to właśnie takie normalne zjawisko, a nie objaw przeziębienia, co też się, niestety, zdarza. Zaobserwuj, czy gadzinka, oprócz tego, że kicha, ma się całkiem dobrze. Czy nie jest wyziębiona, o ciemnym ubarwieniu ciała, apatyczna, czy je normalnie. Czy z nozdrzy nie cieknie nic innego, jak tylko sól. Piszesz, że kicha na biurko, a jak ma się rzecz w terrarium? Być może to skutek zbyt długiego przebywania poza swoim domkiem, lato mamy w tym roku dosyć chłodne...
z legiem jest wszystko ok je jak szalony a pytam bo wczesniej tak nei było i jak zaczołem podawac mlecz to kicha wiecej i nei wiem czy to przez mlecz czy jak bo to troche dziwne
Witam,
Bez obaw, to nie przez mlecz. Na to kichanie jest jednak pewna rada............można to jedynie polubić.
pzdr.
Długopis
09-05-2014, 01:23
Fakt, że ja też zauważyłem, że teraz leg więcej soli wydala niż zimą ale to pewnie ogolnie jedzonkiem jest spowodowane. Więcej świeżutkiej zieleninki z łąki i więcej soli mineralnych, więc sobie i więcej kichają.
Właśnie chyba tym to jest spowodowane. Zawartość soli w pożywieniu wpływa na ilości w jakich jest wydalana.
To prawda, ktos kiedys pisal, ze jego leg ma okropne kichanie po groszku z puszki.
Ja osobiscie przyzwyczailam sie do czyszczenia szyb z tych bialych zaciekow soli i wody. Mozna to polubic :-)
Hej
Moj legwan robi to okresowo raz kicha przez kilka dni tak ze trzeba szyby czyscic a potem sie to nie pojawia... po jakims czasie znow, bylem u veta to mnie postarszyl ze to moze zapalenie pluc byc ale nic sie z legusem juz od miesiecy nie dzieje. poprostu raz kicha raz nie :)