Zobacz pełną wersję : brzoza w terrarium
witam,
czy w terrarium dla legwana moze byc gałąź brzozy pomalowanej lakierem przeciw wilgoci ??
Witam,
Brzoza jest jak najbardziej wskazana, tylko po co ją malować lakierem? W terrarium dla legwana przecież bardzo ważne jest utrzymanie wysokiej wilgotności.
Pzdr.
Nie zrozumiales o co mu chodzilo, chodzilo o zabezpieczenie brzozy przed wplywem zbyt wysokiej wilgotnosci powietrza- ochrona przed plesnia :) Najlepiej matowym lakierem, wtedy galaz nie straci naturalnego wygladu (polyskliwa wyglada sztucznie).
Saurus, zrozumiałem bardzo dobrze, tylko pamiętaj, że w terrarium z prawidłową wentylacją nie ma miejsca na pleśń :).
Pzdr.
W sumie tak, ale lepiej dmuchac na zimne ;)
A tekst "Brzoza jest jak najbardziej wskazana, tylko po co ją malować lakierem? W terrarium dla legwana przecież bardzo ważne jest utrzymanie wysokiej wilgotności." w odniesieniu do "lakieru przeciw wilgosci" brzmi, jakbys mial co innego na mysli.
Racja, lepiej dmuchać na zimne, zważywszy na to, że wentylacja jest traktowana trochę po macoszemu, zwłaszcza przez początkujących terrarystów.
Nie ma potrzeby malować.
pozdrawiam
Zdecydowanie odradzam takie zabiegi jak malowanie (legwan drapie, a odchodzący potem lakier może być zjedzony!), okorowywanie czy w ogóle robienie czegokolwiek z gałęziami przynoszonymi do terrarium. Najlepsze są takie gałęzie bez żadnych zabiegów, zapewniają dobrą przyczepność i są najbardziej naturalne. Natomiast gatunek drzewa nie jest w tym wypadku najlepszy. Brzoza jest dość gładka, a w związku z tym legwan może się ześlizgiwać z gałęzi. Ja stosowałem brzozę wyłącznie jako poziomo ustawione gałęzie, do wspinania się nie nadawały.
Moj legwan, dosc duzy i ciezki, ma w terrarium gladka i twarda galaz leszczyny, a jakos sobie radzi ;) W naturze tez chyba nie maja wszystkich drzew z miekkim drewnem i popekana kora.
to juz sam niewiem pomalowalem juz wczesniej tylko teraz niewiem czy wkladac ta gałaz czy nie?!
Słuchaj dr Roberta ...
pozdrawiam
tylko boje sie oto zeby mi plesn albo jakies grzyby niezepsuly galezi albo przeniosly sie na osb
Jeżeli będzie pleśń to znaczy, że jest zła wentylacja w terrarium, a to problem znacznie poważniejszy niż brzoza. Od wielu lat używam różnych gałęzi w terrarium z legwanami (różne gatunki drzew owocowych, robinia, dąb, jesion, wierzba, brzoza) i nigdy nie zdarzyło mi się, aby gałęzie pleśniały, nawet gdy używałem gałęzi lekko spróchniałych. Brak dostępu świeżego powietrza, dużo za mała powierzchnia wentylacji to niestety obok złego pokarmu podstawowy problem w trzymaniu u nas legwanów. Dochodzi do tego używanie tanich higrometrów, które znacznie zaniżają wilgotność. Trzymanie legwana w "puszce" niestety jest powszechne :(. Proponuję zwrócić na to uwagę.
Witam,
Ja mialam kiedys brzoze w malym terrarium. Legwan nie mial zadnych problemow z poruszeniem sie po galeziach, ale byc moze to dlatego, ze byly grube, niskie i ulozone pod dosc plaskim skosem. Teraz mam duze terrarium i galezie z orzecha wloskiego.
Jesli legwan bedzie mial problemy z wspinaczka, mozesz do galezi przybic plasko mniejsze galezki, zeby stworzyc cos w stylu drabinki do wspinania. Ja mam cos takiego w terra i spisuje sie znakomicie. Mozna tez okrecic konary sznurkiem, zeby nie byly zbyt gladkie.
Witam. Ja u Leona tem mam 2 gałęzie brzozy i nie mam z nia zadnych problemow. Ani plesni,grzybow itd, legwan bez problemu sobie chodzi po nich i nie widze aby sie slizgał. Wiec mysle ze nie ma senu lakerowania ich z takich przyczyn jakich napisal Robert. pozdrawiam