Zobacz pełną wersję : Ciekawe zachowanie
Powiedzcie mi prosze co znaczy u legwana takie jakby podnoszenie lebka. pokazujac worek podgardlowy. Robi to kilkakrotnie. Tzn podnosi i opuszcza. Ciekawie to wyglada.
Mówi tak w wolnym tłumaczeniu:
Jak zaraz stąd nieruszysz czterech liter to Dostaniesz po zębach :D:D:D:D
nieee.. to nie tooo.. to wyglada jakby na godowe.. on nie kreci lebkiem tak jak jest zly.. tylko porusza gora dol.. a robi to jak jestem daleko od tera i stoje w cieniu wiec nie ma prawa wiedziec ze ja tam jestem ;)
Pituophis
14-01-2014, 12:19
To sygnał terytorialny.
Może widzi w szybie w terra swoje odbicie i myśli, że to inny legwan, dlatego próbuje, tak jak sqqter pisze, bronić swego terytorium.
No wlasnie o to chodzi ze nie ma szans zeby widzial swoje odbicie.. Robi to najczesciej jak siedzi na galezi przed scianka tera. Dodam ze mam tera z drewna.
hehe a może go kark boli i próbuje go sobie rozruszać... ;) pozdrawiam
Pituophis
14-01-2014, 15:10
W obecności innych legwanów to zachowanie często ulega intensyfikacji, ale pojedyncze osobniki też kiwają głowami, nawet takie 60-80 cm podrostki. tylko maluchy, żyjące stadnie, nie wykazują takiego zachowania, albo w znikomym stopniu.