Zobacz pełną wersję : SEPIA
Gdzie moge dostać sepie ?
w sklepie z sepią...
Ludzie przecież wystarczy pomyśleć...
W SKLEPIE ZOOLOGICZNYM
Gdanszczanka
12-01-2014, 01:17
w sklepie zoologocznym...jeśli nie wiesz jak wygląda to najczęściej jest to biała kostka(lub inny kształt) w małym kartoniku z rysunkiem ptaka:P i kosztuje ok 3 zł
Jak wygląda znajdziesz tutaj - http://www.biofil.pl/Sklep/polecamy.html#pokarmy . Zamów sobie 10 szt, to pokryją Ci się koszty wysyłki, bo jest po 1.50zł ;-) Chyba, że masz sklep zoologiczny gdzieś blisko.
dziekuje bardzo Ryśku ,juz zamowilem w biofilu bo przy okazji zamowilem wiecej rzeczy.dzieki serdeczne
Ruśku, a co z terminem przydatności do spożycia? 10 sepii to raczej szybko nie zostanie zużytych.
Nie wiem jak długą przydatność do spożycia może mieć sepia, ale chyba ma dość długą. Dlaczego miałaby się zepsuć ?
Ja ostatnio się zdziwiłam, bo kupiłam sepie na zapas jakieś 3 msc temu sprawdzam datę a ona już przeterminowana:)
Ze co? Jak moze sie sepia przeterminowac? Chyba ze wigloci zlapie, ale tak to fosforan wapnia jest chyba trwalym zwiazkiem (bo z tego to sie chyba glownie sklada) :]
Przeczytaj dokładnie napisy na opakowaniu, a przekonasz się, że sepia też może się przeterminować
Ja i tak nie korzystam z sepii, nie moge nigdzie kupic (choc musze popatrzec teraz po rzeczach przeznaczonych dla ptakow)- posypuje legwanowi jedzenie proszkiem o nazwie "Salvikal" firmy Bogena- kupilem to u weterynarza, teoretycznie dla psow i kotow, ale poza wapniem zawiera tylko jakies niewielkie dodatki witamin wiec legwanowi nie powinno zaszkodzic. I zauwazylem ciekawa rzecz- legwan przychodzi do miski jesc, gdy tylko zauwazy, ze posypalem to, co jest w misce, wapniem. Raz zrobilem eksperyment- sypnalem troche do pustej miski. Legwan przyszedl i myslac, ze jest tam jedzenie, zaczal "jesc" miske- tak, jakby cos tam bylo :) chwile potem zorientowal sie, ze cos jest nie tak i dalem mu jedzonko :)
Starałem się sprawę wyjaśnić. Niestety sprzedawcy nie potrafili jednoznacznie odpowiedzieć. Sam też o tym nie pomyślałem. Z mojego doświadczenia mogę tylko napisać, że po 3 miesiącach z sepią się nic nie dzieje. Bioły, gdyby coś się zmieniło w wyglądzie sepii, nie podawaj jej legwanowi. Nic nie powinno się stać, ale jakby co, to przepraszam za błędną informację. Nie przyszło mi to do głowy :-( Inka zwróciła uwagę na rzecz, o której nie pomyślałem. Może ktoś inny odpowie ?
Nie sprzedawca, ale chemik by się tu przydał :). Nie bardzo wiem co się może dziać z sepią w ciągu lat, ale mam poważne wątpliwości aby wapno w niej zawarte miało się zepsuć (?), ulotnić (?), wiązać z innymi związkami (?).
Otrzymałem odpowiedź od Jacku. On rozmawiał właśnie z chemikiem, który stwierdził, że podawany jest termin ważności ze wzgledów handlowych, ale sama w sobie jako czysty fosforan wapnia się nie psuje.
No to już wszystko jasne:)Ryśku dziękuję za dociekliwość i wyprowadzenie mnie z błędu
To nie dzięki mnie, to dzięki dociekliwości Jacku ;-) Również jestem mu wdzięczny, bo wybawił mnie z odpowiedzi na kłopotliwe pytanie, jakie zadałaś :-)))