Zobacz pełną wersję : Legwan czarny a legwan zielony
Gdanszczanka
11-01-2014, 02:36
Chciałam was zapytać czy mając odpowiedniej wielkości terrarium czy mozliwe jest trzymanie obu legwanów razem? jedyną róznicę jaką widzę w opisach to wilgotność(ale tylko w dzień)- u czarnego 50% a u zielonego 70%. Z góry dziękuję za odpowiedzi:)
No czarny to chyba gatunek taki stepowy bardziej więc dość trudne byłoby połączenie tych dwóch biotopów w terra.
Jak kupowałem swojego "LZ" to był w terrarium z Legwanem Czarnym ale też był przez niego zmaltretowany :(...
Pozdrawiam :]
gdzie mozna znalesc opis legwana czarnego? pierwszy raz slysze o takim legwanie.
Gdanszczanka
11-01-2014, 05:27
na www.terrarystyka.com.pl
Pituophis
11-01-2014, 09:36
W niektórych regionach legwany zielone żyją w tych samych biotopach co Ctenosaura similis, wybierają jednak inne nisze( zielone bardziej nadrzewne). W bardzo dużych terrariach ewentualnie można by było się pokusić, ale raczej z dużymi gatunkami( C. similis, C. acanthura, C. pectinata). Nie wiem jednak, jak terytorialny samiec legwana zielonego na to zareagowałby, a mógłby bardzo negatywnie. W warunkach domowych w zasadzie nie do przeprowadzenia. Niezbyt dobry pomysł.
Gdanszczanka
11-01-2014, 15:31
Czekałam na Twoją odpowiedz;) ja mam samicę legwana zielonego(71cm długości) i zamierzałam dołączyć l.czarnego niestety nie wiem jaka płeća wielkość to ok połowa mojego. Pytam bo może przydałby się towarzysz mojej smoczycy a drugiego lega zielonego napewno nie kupie:P
Pituophis
12-01-2014, 02:43
Jaki to gatunek? Te małe, jak np. C. quinquecarinata odpadają( zielony je zadepcze). Z C. similis też średni pomysł, chyba, że masz dwa terraria i w razie czego od razu oddzielisz. Ale najlepiej chyba trzymać od początku osobno.
Jeśli masz samicę, to tylko samiec legwana zielonego będzie dla niej odpowiednim partnerem. Inne odpadają. To zły pomysł.
Gdanszczanka
12-01-2014, 09:14
dobrze:)dziekuje za porady i pozdrawiam. A co do partnerów to jeszcze bazyliszki wg. opisu są dobre dla legów;)