Zobacz pełną wersję : Przymyka oko
Czesc wszystkim. Dzisiaj zauwazylem jak przyszedlem z pracy ze moj legwan przymyka prawe oko...lewe ma caly czas otwarte natomiast prawe przymyka i otwiera, czesciej ma przymkniete...nie zbiera mu sie zadne biale mleczko w roku takze nie widze zeb mu ropialo...Nie wiem co moze byc przyczyna :( czy to moze normalne..Takze czasami wyciera sobie glowke o korzen....Tez nie wiem czym moze byc to spowodowane..nadmieniam ze przechodzil wylinke moze to dlatego tak sie dzieje ! A i jeszcze jedno na samym czubku glowy zauwazyelem dzisiaj ze ma malo kropeczke jakby od oparzenia..wiec przesunalem zarowke wzej tak zeby nie mial do niej dostepu..Pomozcie doradzcie cos !!!
Niczym sie nie martw Looki :) wszystko jest w porzadku :)
oko przymyka... bo przepraszam,ze powiem wprost.. ale nie chce Ciebie widziec.Stresuje sie jak Cie widzi... a czego legwan nie widzi.. to juz sie tak nie boi.mysli,ze w ten sposob moze sie przed Toba schowac... daj mu czas... a przestanie...moze...
a drapac.. to zawsze kazde zwierzatko sie drapie :)
niby powinno sie myć a nie drapać, no.. ale.. czasami drapanko jest nieodzowne :)
a to co niby jest oparzeniem to oparzeniem nie jest, na czubku glówki ma tzw "oko ciemieniowe" narzad, którym sobie sam legwanik leguluje zimno i ciepło. Jest to receptor, który odbiera temperature i mowi, czy legwanikowi zimno czy za ciepło. W naturze chroni tez legwana przed atakami drapiezców z góry, gdyz nałe zaciemnienie tego miejsca jest sygnałem alarmowym dla zwierzaka...
Jak widzisz... nie ma powodu do zmartwien :)
wszystko jest dobrze... oby tylko takie problemy były.
pozdrawiam !
Madzi :)
Dziekuje ci Madziu uspokoilem sie :) :D:D:D:D
Wiecie jakie to dziwne... ludzie zaczynaja sie upodabniac do swoich zwierzakow. Przyklad: dzisiaj dostalem poczta mandat (400 zl i 10 pktow- jakisz czas temu namierzyl mnie fotoradar) i lezy obok komputera na biurku. Ale sie nie stresuje! Zamkne prawe oko i juz mandatu nie widze... A czego nie widac tego nie ma:)
Pozdrawiam
Długi
Hehehe... Zmienisz zdanie jak się upomną o zapłacenie po roku :]
wtedy zawsze moze zamknac oboje oczu :P
Nie beda sie upominac. Zostanie doliczone do podatku... Niestety to juz trzeba zaplacic...
Jarek Zajączkowski
01-01-2014, 14:04
Jesli przymykaniu towarzyszy wyciek z worka spojowkowego, zaczerwienienie to moze byc jakis stan zapalny wywoolany np jakims czynnikiem mechanicznym....(otarcie, paproch, klaczek ;) .... Proponuje raz dziennie plukanie np. klasycznymi kroplami do oczu (*Sulfacetamid) lub ostrzej Athecortim susp.
Wszystko jest juz ok jak narazie:D
Jarek Zajączkowski
01-01-2014, 15:57
I DOBRZE....