Zobacz pełną wersję : Znowu to UV
Tak się zastanawiam czy legowi możnaby dać tylko Day-Glo jak źródlo UV czy może to za mało. A i czy w takich halogenkach jak są z oprawakami takie okrągłe co mają takie 2 płaskie płytki jako "gwint" po zdjęciu z nich szybki ochronnej mogą być używane jako źródło UV.
"Żarówki dzienne z serii Day-Glo (zawierają UVA)"
To cytat z Faq. Zawiera tylko UVA i może być stosowany jako dodatek ( nie emituje UVB )
Pozdrawiam:)
To jest okropne ludzie wymyslaja coraz to nowe zrodla UVB :/ Daf obecnie w Polsce jako zrodlo UVB i UVA mozesz miec:
a) swietlowke UVA + UVB
b) Ultravitalux
c) PowerSun
i nie staraj sie testowac na legwanie innych zrodel...
No świetlówkę mam, ale nie mam jej jak zamontować. Fatman ja mieszkam na takim zadupiu że nie ma szans aby zdobyć te żarówki. A wogóle u mnie w terra u lega jest gwint E14 a nie E27 :/
Przyjedź do mnie to poznasz znaczenia slowa " zadupie" :)))))))))))))))))))))))))))))))
Pozdrawiam:)
slyszalem ze na takich halogenach ludzie hodowali male kameleony ( a wiec musialy dawac duzo UVB).
Poczta nie dochodzi??? Jest kilka sklepow internetowych, ktore maja wszystkie rodzaje oswietlenia.
To Fatman jakbyś mógł to zarzuć paroma linkami. Będę wdzięczny.
P.S.Stary coś wymyślił że może obudowę na neon przymocuje w terra :]
http://www.colisa.pl
Oni maja sporo oswietlenia. Mam od nich juz 4 swietlowke. Dobra firma :)
No znalazłem świetlówkę Arcadii 29 cm. Cud!!! Akurat taką obudowę mam u lega. Teraz tylko namówić starego żeby się zgodził na wysyłkę poprzez przedpłatę :/ Dzięki Fatman!!!
fajna jest zarowka D3 Reptile Compact :) tylko ta cena... :(
No, ale ona ma gwint E27 a ja mam E14 :/
a czy ktos mierzyl ile naprawde % UVB jest tam, gdzie zyja legwany? :) legwanowi to raczej nie zaszkodzi, lepsze to niz ta co ma tylko 2% UVB, ta przynajmniej zapobiegnie krzywicy. Nie zapominajmy ze on nie ma gdzie kupic Repti Glo 5.0
Jeśli wszędzie się pisze, że 5% to chyba ktoś to zmierzył :-) Kupić Repti Glo 5,0 nie ma gdzie ? A Biofil, Colisa itp. wysyłkowo. Masz net, nie ma problemu ;-) To tylko dla informacji, bo ta 7% może być również, jeśli nie ma 5,0%. Lepsza niż 2%.
7.0 to swietlowka imitujaca srodowisko pustynne. Za mocna dla legwana...
8.0 mialo byc. Przepraszam literowka
Ja mam 5.0 w domu jedną sztuke ale mam problem z zamocowaniem jej u lega i mam gdzie tego typu kupić(25 km od domu). Ale ja szukałem 30 cm bo taka obudowa jest u lega.