Zobacz pełną wersję : Wielkosc terra dla malego
Witam zrobiłem sobie szklane terra o wielkści 80/45/60 (wys/głęb/szer). Czy jest ono za duże dla młodego lega, około 20 cm. Jeśli tak to czy wystarczy jak przedziele je pleksii na pół??. Z góry dzięki za rady...
PozdroFFka...
Nie ma czegos takiego jak za duze terra. Terrarium moze byc co najwyzej za male. To ktore opisales jest oczywiscie jak najbardziej odpowiednie dla takiego legwana.
Jest dobre. Jeśli stworzysz w nim legwanowi prawidłowe warunki, zadbasz o dobrą dietę, możesz już zacząć myśleć nad nowym, większym terrarium. Tempo wzrostu młodych jest dość szybkie i przypuszczalnie za niecały rok może się okazać, że to terrarium jest zbyt małe ;-)
OK. Wielkie dzęki za odpowiedzi ale przeczytałem, że młode Legwany w zbyt dużym terra mogą zdziczeć. Czy to prawda???
Te terrarium, które zrobiłeś do dużych absolutnie nie należy ;-)
ehhh... Nie chodzi mi o to, że jest duże tylko, iż nawet w FAQ napisano, że terra dla nowo nabytego (młodego) lega powinno być małe. Kapiszi...?? :P
Ale już ok bo 'Marblo" już mi co nie co dał do zrozumienia :]
PozdroFFka
Nie o to chodzi ze moga dziczec ale o to ze mlode (plochliwe) legwany chcac uciekac i majac duzo miejsca (duze terra) moga nabrac duza predkosc i nagle "spotkac" sciane. I w tym moze byc jedyny problem, ale jesli ustawimy mu na drodze jakies naturalne przeszkody (korzen, kamien) to nie beda mialy miejsca aby sie rozpedzic i to powinno zalatwic sprawe.
Ok. Wielkie dzięki Marblo...
Pozdroffka...