Zobacz pełną wersję : oswojenie legwana od podstaw
witam napisze w skócie mam legwana 1 dzien nie chce jest boi sie mnie i nie wiem co mam zrobic zeby zaczą sie do mnie przyzwyczajac prosze o napisanie wszystkiego od częsci pierwszych dzieki z góry nixon22
http://www.terrarium.com.pl/faq/index.php?kat=1&fid=22
reconnect
19-10-2013, 08:42
FAQ FAQ FAQ FAQ FAQ FAQ
poczekaj no az Fatman to przeczyta.....
możesz zrobić to ... nie śpieszyć się i nie męczyć stworka swoją obecnością...jak przywyknie do nowego miejsca... to możesz zacząć zaglądać... itp...
pozdrówka
Na poczatek najlepiej zrobic mu takie miejsce do ktorego bedzie mogl sie schowac przed wzrokiem ludzi np jakies kartonowe pudelko z wycietym otworem. To mu da poczucie bezpieczenstwa. Z czasem przestanie sie chowac wtedy bedziesz mogl mu to spokojnie usunac z terra. Skorzystaj z opcji "SZUKAJ" i wpisz oswajanie . Zagladnij sobie zwlaszcza na najswierzsze watki.
Przeczytaj FAQ, i posty a się dużo dowiesz i nie nie słuchaj ludzi którzy będą ci mówić że lagwana trzeba łapać jak ucieka żeby mu nie pozwolić sobą żądzić i że jak ucieknie raz to się nauczy i zawsze tak będzie robił - to kompletna bzdura a przez takie podejście możesz więcej stracić niż zyskać. Ja mam lega od roku i dalej jak robie coś w terra to czasami ucieka, czasami stoi nastroszony. Podstawa to czas, daj mu i sobie czasu i cierpliwości.
dzieki serdeczne ! ! ! --------------->